Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Το παραμύθι με τις μειώσεις τιμολογίων στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου έχει …. δράκο

Το παραμύθι με τις μειώσεις τιμολογίων στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου έχει …. δράκο

Δράκους και όχι πρίγκιπες έβγαλε για τις ασφαλιστικές το παραμύθι με τις μειώσεις τιμών στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου το 2020 και το 2021

Σχετικά Άρθρα

Τα δώρα τους δεν δελέασαν τους, ενώ το ξεπούλημα του ασφαλίστρου στάθηκε αρκετό για ορισμένες ασφαλιστικές στο να επηρεάσει του δείκτες ζημιών (loss ratios) να γράψουν ζημιές στο τεχνικό αποτέλεσμα.
Το δύσκολο για αυτές είναι ό,τι ενώ γράφουν ζημιές δεν μπορούν τώρα να κάνουν αυξήσεις γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν την πελατεία τους, οπότε τραβάνε το δρόμο που χάραξαν, προσπαθώντας να διατηρήσουν σε καλά επίπεδα τα αποθεματικά τους κεφάλαια.
Ορισμένες από αυτές θα επιχειρήσουν αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. κρατώντας χαμηλά τα ασφάλιστρα για όσους πελάτες δεν είχαν ιστορικό ζημιών αλλά ανεβάζοντας τις τιμές των ασφαλίστρων σε ζημιάρηδες οδηγούς. Μία καλή λύση για τις ασφαλιστικές είναι η τηλεματική, η οποία έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται.

Η Ευρώπη μαζεύει σπασμένα

Πτώση σημαντική στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου έγραψε η Ευρώπη. Μάλιστα το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά από το 2015. Η πτώση άγγιξε το 7%, ενώ λίγο αργότερα τα ασφάλιστρα ξεκίνησαν να ανεβαίνουν λόγω των ασφυκτικών πιέσεων στο κόστος.
Στην Γερμανία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η αύξηση το 2021 δεν ξεπέρασε το 1%, έναντι του μέσου όρου ετήσιας αύξησης 3,1% μεταξύ 2016 και 2019. Στη Γαλλία η αύξηση ήταν περίπου 2,5%, ενώ στην Ισπανία μόλις 0,15% κυρίως λόγω του έντονου ανταγωνισμού και της μειωμένης χρήσης οχημάτων. Τα ασφάλιστρα αστικής ευθύνης στην Ισπανία μειώθηκαν 1,7%, ενώ ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά ασφάλιστρα έφτασε στο 100%. Ελάχιστη ήταν αύξηση στα συνολικά ασφάλιστρα αυτοκινήτου στην Πορτογαλία, 1,1% και 0,4% στην αστική ευθύνη. Στην Ιταλία τα ασφάλιστρα αστικής ευθύνης μειώθηκαν 4,5% ενώ οι λοιπές υποχρεώσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 6,5%, ωστόσο τα συνολικά ασφάλιστρα αυτοκινήτου μειώθηκαν κατά 1%. Ο δείκτης ζημιών εκτοξεύτηκε από το 87,9% στο 97.3% το 2021.

Σπάνε ρεκόρ ζημιών ορισμένες χώρες


Με το που βγήκαν στους δρόμους τα αυτοκίνητα αυξήθηκε και η συχνότητα των αποζημιώσεων, ωστόσο με διαφορετική ταχύτητα για κάθε αγορά. Στην Πορτογαλία η συχνότητα απαιτήσεων για αστικές ευθύνες αυξήθηκε μόλις 0,46%, ενώ στην Ιταλία η αύξηση ήταν 18%.

Γόρδιος δεσμός με το πληθωρισμό και την εφοδιαστική αλυσίδα με τα ανταλλακτικά


Παράλληλα, το κόστος των αποζημιώσεων αυξήθηκε λόγω του πληθωρισμού και της συμφόρησης στην προμήθεια ανταλλακτικών.
Οι αξιώσεις για σωματικές βλάβες, αυξήθηκαν αυξάνοντας το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών για τις ασφαλιστικές.

Εν συντομία


Στην Ιταλία, για παράδειγμα, το μέσο κόστος των απαιτήσεων για αστικές ευθύνες ανέβηκε στα 4.800 ευρώ το 2021 από 4.560 ευρώ το 2019.
Οι απαιτήσεις αυξήθηκαν κατά 7,1% το 2021 στην Τσεχία με αύξηση 2,3% στις αστικές ευθύνες και 12,1% για άλλες υποχρεώσεις, αλλά οι συνολικές απαιτήσεις εξακολουθούν να είναι 4% λιγότερες από το 2019.
Αύξηση σημειώθηκε στο κόστος των απαιτήσεων στην Ισπανία: 7,6% για αστικές ευθύνες και 14,6% για λοιπές υποχρεώσεις.
Στη Γαλλία, οι συνολικές απαιτήσεις επανήλθαν στα επίπεδα του 2019 περίπου. Η συχνότητα των αποζημιώσεων αυξήθηκε κατά 18,1% από έτος σε έτος, με μικρή αύξηση στις αξιώσεις κλοπής (1,5%) αλλά σημαντική άνοδο στις αξιώσεις για σωματικές βλάβες (24,7%). Ενώ η συχνότητα των αποζημιώσεων ήταν ακόμα χαμηλότερη από τα επίπεδα του 2019, το αυξανόμενο κόστος σήμαινε ότι οι συνολικές αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν ήταν σχεδόν στα επίπεδα του 2019.
Στη Σουηδία, ένας λόγος για την αύξηση του κόστους των απαιτήσεων ήταν ότι χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερα υβριδικά αυτοκίνητα, των οποίων τα ανταλλακτικά είναι πιο ακριβά.
Στην Τουρκία, οι συνολικές απαιτήσεις αυξήθηκαν 16,2% σε σχέση με το 2020υπολογιζόμενες σε ευρώ, ενώ παρέμειναν 6,3% χαμηλότερες από το 2019. Αυτό είναι ένα παράδειγμα της επίδρασης του πληθωρισμού, καθώς η αύξηση το 2021 ήταν 52% σε τουρκικές λίρες.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης