Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στη σκακιέρα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και της Εθνικής Ασφαλιστικής ο Robert Gauci

Στη σκακιέρα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και της Εθνικής Ασφαλιστικής ο Robert Gauci
Το τιμόνι της Εθνικής Ασφαλιστικής παίρνει στα χέρια του ο Robert Gauci, προερχόμενος από την UNIQA Insurance Group AG, ΑΧΑ, MetLIfe, AIG.
Πρόκειται για μία αλλαγή που αναμένονταν να γίνει το Φθινόπωρο, έχοντας η ιστορική ασφαλιστική... η Εθνική Ασφαλιστική... αλλάξει χέρια.
Ανοικτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για τοποθετήσεις νέων προσώπων –κλειδιά στην αγορά, ενώ παραμένει το ερώτημα για το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς το ‘κουβάρι’ ξετυλίγεται αργά.
Mετά από τις χρόνιες αγκυλώσεις και τα σοβαρά προβλήματα που υπήρξαν στο παρελθόν, ο κλάδος των ασφαλειών στην Ελλάδα ανασυντάσσεται με νέα ονόματα και σχήματα.
Τα νέα σχήματα, αποτελούμενα από τα νέα στελέχη, προερχόμενα και από το εξωτερικό παίρνουν θέσεις, επανεξετάζοντας και αναθεωρώντας παλαιότερες στρατηγικές με στόχο να πείσουν την ελληνική κοινωνία να εμπιστευτεί τον κλάδο, ώστε να ξεκολλήσει από το 2% ενίοτε και λίγο περισσότερο.
Η κοινωνία παράλληλα ανασυντάσσεται, αλλάζοντας προτεραιότητες, στις οποίες για την ώρα, όπως φαίνεται δεν είναι η ιδιωτική ασφάλιση.
Το εισόδημα ροκανίζει ο πληθωρισμός ενώ οι αποταμιεύσεις των δύο ετών έχουν εξανεμιστεί από την ακρίβεια που γέννησαν οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις οποίες τώρα δεν μπορεί να πάρει πίσω, πέφτοντας συνεχώς σε λάθη.
Αποτέλεσμα αυτών, η καθίζηση στον κλάδο.


Η καθίζηση της ασφαλιστικής αγοράς αποδίδεται σε τρία πράγματα

Οι αναιμικές πτήσεις στην παραγωγή ασφαλίστρων, η καθίζηση του κλάδου στο 2% προκαλεί έντονες ανησυχίες στις ασφαλιστικές.
Η συνεχής, δεν υποχώρηση του κλάδου ζωής και των επενδυτικών προϊόντων συνδεδεμένων με την Ζωή –unit linked δείχνει τρία πράγματα: ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά να επενδύσει και ασφαλιστεί, ότι οι ασφαλιστικές πολλά δεν έχουν κάνει καλά, και ότι η πολιτεία κωφεύει απέναντι στις ανάγκες των ιδιωτών και των επιχειρήσεων, αποφεύγοντας μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των ασφαλειών.

Οι αριθμοί μιλούν

Μεταξύ Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022 οριακή ήταν η αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων, μόλις στο 0,7% στα 2.852.460 με τις ασφαλίσεις ζωής να χάνουν έδαφος και να κλείνουν στο -4,8% στα 1.279.936. Τις απώλειες στην παραγωγή αντιστάθμισαν οι ασφαλίσεις κατά ζημιών με αύξηση 5,7% στα 1.527.523 ευρώ.
Η μεγαλύτερη αύξηση στις ασφαλίσεις κατά ζημιών προήλθε από τους λοιπούς κλάδους με την αστική ευθύνη αυτοκινήτου να αυξάνεται 1% στα 488.771 ευρώ.
Αναλυτικότερα στις ασφαλίσεις ζωής, η υποχώρηση των παραδοσιακών ασφαλίσεων έφτασε στο 11% στα 711.733.912 ευρώ ενώ μικρή ήταν η αύξηση στις ασφαλίσεις ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις –unit-linked στα 410.772 ευρώ.
Οι ασφαλιστικές δεν προετοιμάστηκαν από πέρυσι που οι τάσεις δεν έδειχναν να είναι ευοίωνες για τα προϊόντα unit linked, φτάνοντας στο σήμερα να μετράνε απώλειες.

Τα σχήματα παίρνουν θέσεις

Το κενό αυτό, μεταξύ άλλων θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τα νέα σχήματα: MetLife-NN, ERGO -Munich Re με την MEAG να κυριαρχεί στο γήπεδο των unit linked και την Εθνική – CVC.
Απέναντι του μία καλά εδραιωμένη ασφαλιστική στην αγορά, η Εurolife.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης