Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ανασφάλιστα τα μισά κτίρια στην Τουρκία παρά την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης - Τα διδάγματα για την Ελλάδα

Ανασφάλιστα τα μισά κτίρια στην Τουρκία παρά την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης - Τα διδάγματα για την Ελλάδα
Από το 2000, η ασφάλιση σεισμού είναι υποχρεωτική για τις ιδιωτικές κατοικίες εντός των δημοτικών ορίων στην Τουρκία και καλύπτεται από το Τουρκικό Ασφαλιστικό σχήμα Καταστροφών
Σχετικά Άρθρα
Ο μεγάλος σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου 2022 στη Νοτιοανατολική Τουρκία αποκάλυψε τις μεγάλες ελλείψεις του κρατικού αντασφαλιστικού σχήματος της Τουρκίας, το οποίο σχήμα εξαίρεται μετά μανίας στην Ελλάδα από θεσμικούς φορείς, πανεπιστημιακούς κύκλους και ασφαλιστές. Τα κενό, όμως που διαπιστώνεται, μεταξύ ασφαλισμένων ζημιών και οικονομικών ζημιών θα είναι τεράστιο, ενώ την κατάσταση δυσχεραίνει ο πληθωρισμός και τις τεράστιες απώλειες που σημειώνει η τουρκική λίρα.
Στις 6 Φεβρουαρίου 2023, δύο ισχυροί σεισμοί μεγέθους άνω των 7,5 βαθμών έπληξαν τις πόλεις Γκαζιαντέπ και Καχραμανμάρας της νοτιοανατολικής Τουρκίας, την έκτη και 18η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Οι σεισμοί προκάλεσαν την καταστροφή χιλιάδων κτιρίων, ενώ καταγράφονται καθημερινά χιλιάδες θάνατοι. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), και οι δύο σεισμοί μπορεί να προκαλέσουν απώλειες άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Χαμηλή η ασφαλιστική διείσδυση στην Τουρκία παρά τους επαίνους


Έκθεση της ΑΜ Best αναφέρει πως, αν και η διείσδυση των ασφαλίσεων στην περιοχή της Τουρκίας που επλήγη από τους σεισμούς είναι σχετικά χαμηλή, οι ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός ήρθαν σε μία περίοδο πολύ ακραίων οικονομικών αναταράξεων για την Τουρκία.
Από το 2000, η ασφάλιση σεισμού είναι υποχρεωτική για τις ιδιωτικές κατοικίες εντός των δημοτικών ορίων στην Τουρκία και καλύπτεται από το Τουρκικό Ασφαλιστικό σχήμα Καταστροφών.To κρατικό αντασφαλιστικό σχήμα TCIP με τη συμμετοχή ιδιωτικών αντασφαλιστικών ιδρύθηκε το 1999, μετά από σεισμό στον Μαρμαρά, παρέχοντας μόνο καλύψεις σεισμού για κατοικίες.

Υποχρεωτική η ασφάλιση κατοικιών αλλά χωρίς νομικές κυρώσεις για τους ανασφάλιστους


Η ασφάλιση σεισμού κατά το νόμο υποχρεωτική για τους ιδιοκτήτες κατοικιών και καλύπτει ποσά που έχουν εξασφαλιστεί μέχρι ένα προκαθορισμένο επίπεδο. Τα συμβόλαια διανέμονται από εταιρείες ασφαλιστικές που ενεργούν ως διαμεσολαβητές. Ωστόσο, σύμφωνα με την AM Best, ενώ η νομοθεσία υπαγορεύει την υποχρέωση ασφάλισης έναντι σεισμού σε κατοικίες, δεν υπάρχει νομική κύρωση για τη μη κάλυψη των κατοικιών. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης AM Best τα ποσοστά ασφαλιστικής διείσδυσης ποικίλλουν σημαντικά σε όλη την Τουρκία και είναι πολύ χαμηλότερα στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, όπου σημειώθηκαν οι δύο πρόσφατοι σεισμοί.

Χαμηλές οι καλύψεις


Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του TCIP, δείχνει ότι η έναρξη αντασφαλιστικής κάλυψης στις 31 Δεκεμβρίου του 2021 είχε χαμηλότερο όριο τα 0,4 δισεκατομμύρια δολάρια και ήταν αμετάβλητο σε σχέση με το 2020, ενώ το ανώτατο όριο ήταν 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Ποιοι δίνουν capacity

Οι αντασφαλιστικοί κολοσσοί Munich Re και Swiss Re είχαν τα υψηλότερα μερίδια κινδύνου στο πρόγραμμα υπέρβασης ζημιών (excess loss) , ενώ το υπόλοιπο capacity είχαν άλλοι αντασφαλιστές στην Ευρώπη, η αγορά του Λονδίνου και οι Βερμούδες.
Σύμφωνα με την AM Best μόνο το 52% των κατοικιών ήταν ασφαλισμένα κτίρια στην περιοχή, οπότε η απόκλιση μεταξύ οικονομικών και ασφαλισμένων ζημιών θα είναι πολύ μεγάλη.
Ο οίκος αξιολόγησης προσθέτει ότι τα γεγονότα αυτά συμβαίνουν σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά χρονική στιγμή για την Τουρκία. Αυτό αποδεικνύεται από την εκτροχίαση του πληθωρισμού o οποίος κατά τις εκτιμήσεις των ασφαλιστικών έφτασε στο 86% τον περασμένο Οκτώβριο και την απώλεια της τουρκικής λίρας κατά 30% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το 2022.
Θέλει η Ελλάδα μοντέλο Τουρκικής ασφάλισης γιατί έδωσε μάχες να μην περάσουν παρόμοιες διατάξεις;
Ένα από τα χαρακτηριστικά του κρατικού σχήματος (αντ)ασφάλισης της Τουρκίας θα ήταν κοινό με το Ελληνικό κρατικό σχήμα ασφάλισης κτιρίων στην Ελλάδα, αν είχε περάσει το περίφημο νομοσχέδιο περί ασφάλισης κτιρίων από φυσικές καταστροφές σε ευάλωτες περιοχές, πέρυσι. Στην Τουρκία έχει θεσπιστεί η υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση κατοικίας, ωστόσο δεν έχει θεσπιστεί κυρώσεις για τους ανασφάλιστους. Πρόκειται για την διάταξη την οποία οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα έδωσαν μάχες για να μην περάσει στο νομοσχέδιο το οποίο τον Μάιο του 2022 αποσύρθηκε.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης