Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μαζικές εισβολές ransomware σε επιχειρήσεις και επιθέσεις τριπλού εκβιασμού

Μαζικές εισβολές ransomware σε επιχειρήσεις και επιθέσεις τριπλού εκβιασμού
Σύμφωνα, με την Allianz το ποσοστό των επιθέσεων αυξήθηκε κατά 143% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με πέρυσι
Εκσυγχρονίζουν διαρκώς το τεχνολογικό του επίπεδο οι επιθέσεις ransomware και πλήττουν συντεταγμένα τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα, με την Allianz το ποσοστό των επιθέσεων αυξήθηκε κατά 143% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με πέρυσι, και 176% για το ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την ΑΟΝ. Τους πρώτους δύο μήνες του έτους καταγράφηκαν τα περισσότερα χακαρίσματα. Τα ‘θησαυροφυλάκια’ των διαρρηκτών ξεχειλίζουν, ενώ το κόστος των χτυπημάτων θα ξεπεράσει τα 265 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2031.

Επιχειρήσεις τεχνολογίας ο πρώτος στόχος των χάκερς, τριπλασιασμός απωλειών

Παραδόξως, ο κύριος στόχος των Hackers είναι οι εταιρείες τεχνολογίας. Επίσης, οι επιχειρήσεις χρηματοοικονομικών, οι ασφάλειες η εκπαίδευση, η μεταποίηση, το λιανεμπόριο και, οι μεγάλες αλυσίδες εφοδιασμού.
Η πολυπλοκότητα των χτυπημάτων δεν έχει προηγούμενο, έχοντας διπλασιάσει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων από απώλειες στον κυβερνοχώρο.
Τίθεται, έτσι για μία ακόμα φορά το ερώτημα του πόσο στοιχίζει πραγματικά (κόστος- όφελος) η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το κόστος των απωλειών από τα χτυπήματα στο διαδίκτυο αυξήθηκε στο 77% αρχές του 2022 από 40% το 2019.
Όσο για το 2023 ακόμα δεν έχουν βγει τα συνολικά αποτελέσματα, όμως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Allianz τα ποσοστά αυτά θα εκτοξευτούν.

Machine learning, AI, IoT, 5G ανοίγουν δρόμους στους κυβερνο-εγκληματίες

Προσώρας μπορούν να διατείνονται οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και τεχνητής μάθησης για τα πολλαπλά οφέλη των επιχειρήσεων από την μελλοντική χρήση τους, ωστόσο σύμφωνα με τους underwriters των μεγάλων κινδύνων και την Allianz τα πράγματα δεν είναι εύκολα, καθώς η διασύνδεση των συσκευών, το IoT και τα 5G ανοίγουν δρόμους επιθέσεων στους κυβερνοεγκληματίες. Οι επιθέσεις διπλού και τριπλού εκβιασμού δεν αποτελούν είδηση, ωστόσο αναφέρει η Allianz πως είναι πως γίνονται συχνότερα, είναι πιο επικίνδυνες και δαπανηρότερες.

Αύξηση της συχνότητας των χτυπημάτων, όχι των αποζημιώσεων

Παρά την αύξηση της συχνότητας των επιδρομών των ransomware, αναλυτές της JP Morgan βλέπουν την αγορά ασφάλισης στον κυβερνοχώρο κερδοφόρα, με περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης και κερδοφορίας, επικαλούμενοι, μεταξύ άλλων την μελέτη της ΑΟΝ, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων τους δείκτες εξόδων και ζημιών προς τα καθαρά ασφάλιστρα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
Παράδοξο αλλά συμβαίνει με τις ασφαλιστικές: ηBeazley εξειδικευμένο Συνδικάτο των Lloyds στους διαδικτυακούς κινδύνους σε σχετική ανάλυση τους αναφέρουν ότι οι επιθέσεις των ransomware, ναι μεν, αυξήθηκαν, δεν αυξήθηκε, όμως η συχνότητα των αξιώσεων από τις επιχειρήσεις για αποζημιώσεις έναντι απωλειών.
Η εξήγηση πίσω από το ζήτημα των αποζημιώσεων και φουσκωμένα τιμολόγια
Αυτό συμβαίνει διότι οι underwriters των ασφαλιστικών, όπως έγραψε προσφάτως το ΒΝ δεν αναλαμβάνουν την κάλυψη όλων των διαδικτυακών κινδύνων. Επίσης, και γιατί φρόντισαν τα τελευταία τρία χρόνια, οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστκές να διορθώσουν προς τα πάνω τα τιμολόγια των cyber κινδύνων , οπότε διαθέτουν μαξιλάρι για τις ζημιές.
Στο θέμα αυτό συγκεκριμένα, η JP Morgan παρατηρεί ότι οι τιμές είναι περισσότερες από 2,5 φορές υψηλότερες από ό,τι ήταν το 2020.
Επί πλέον ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά ασφάλιστρα στην αγορά των cyber κινδύνων βρίσκεται στο 74% σε σχέση με άλλες κατηγορίες ασφάλισης περιουσίας που έχει επιδεινωθεί.

Ανάπτυξη με αυξήσεις στα ασφάλιστρα ή με διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης;

Τέλος, ένα ακόμα ερώτημα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι, αν η αγορά ασφάλισης των cyber κινδύνων θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, μόνο αυξάνοντας τα τιμολόγια και μειώνοντας ασφαλιστικές καλύψεις. Το ερώτημα αυτό ίσως απαντηθεί αρχές του έτους με τις ανανεώσεις των αντασφαλιστικών συμβάσεων.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης