Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

COPs : Έκλεισε το παράθυρο των ευκαιριών για την επίτευξη του στόχου μείωσης της θερμοκρασίας κατά 1,5°C

COPs : Έκλεισε το παράθυρο των ευκαιριών για την επίτευξη του στόχου μείωσης της θερμοκρασίας κατά 1,5°C
Τι κοστίζει περισσότερο οι αυθαίρετες πράσινες πολιτικές ή οι φυσικές καταστροφές στον κόσμο; - Ερχεται το Ταμείο Απωλειών Ζημιών - Πάνω από 100 δισεκ. το Ταμείο για το Κλίμα
Από τη φιλόδοξη συνάντηση της μεγάλης σχολής των COPs για το κλίμα στην χώρα των μεγάλων παραγωγών καυσίμων στο Ντουμπάι στα Εμιράτα, θα ανακοινωθούν πρωτόκολλά και συμφωνίες ,όχι δεσμεύσεις.
Τα παράθυρο επενδυτικών ευκαιριών για την επίτευξη του στόχους μείωσης της θερμοκρασίας κατά 1,5°C έχει ήδη κλείσει αλλά και στην περίπτωση που η Σύνοδος επιδιώξει να το ανοίξει, οι εκπομπές άνθρακα θα πρέπει να μειώνονται κατά -13% κάθε χρόνο από το 2025 έως το 2033.
Αυτό, σύμφωνα με την Allianz μπορεί να πετύχει μόνο με την αύξηση των παγκοσμίων επενδύσεων σε 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια πράσινα κονδύλια έως το 2026 και 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2046.

Στην φωλιά των πετρελαιάδων και των εμπορικών συμφωνιών

Περισσότερο για μεγάλες εμπορικές συμφωνίες με τους πετρελαιάδες περιμένει κανείς να διεξαχθούν οι συζητήσεις στα Εμιράτα παρά για την προστασία του κλίματος. Είναι αντιφατικό επιχειρηματίες που διευθύνουν κρατικές επιχειρήσεις εξόρυξης πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να ηγούνται της Συνόδου.
Προσθέτως, πράσινες πολιτικές δεν υπάρχουν στην πράξη, λείπουν τα εργοστάσια, όπως έχει αναλύσει η Allianz Oι αυθαίρετες δε, πολιτικές κοστίζουν στον κόσμο και στους καταναλωτές.
Στο Ντουμπάι – στην χώρα των γιγαντοπαραγωγών πετρελαίου θα πληρώσουμε και πάλι ακριβά το σενάριο η «Σωτηρία του Πλανήτη» και το «Ηθικό Χρέος της Ανθρωπότητας» . Υπερβολικές φιλοδοξίες θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων από τους 180 επικεφαλής κρατών χωρίς να προεξοφλείται επιτυχία
Όπως έγραψε το ΒΝ για την Munich Re, το ίδιο και η Allianz κρατά πολύ μικρό καλάθι για την έκβαση της συνόδου τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.
Στην COP28 αναφέρει θα ανακοινωθούν μόνο συμφωνίες και πρωτόκολλα για το κλίμα που θα σχετίζονται με την απεξάρτηση των χωρών από τα ορυκτά καύσιμα, αλλαγές επιχειρηματικών μοντέλων για την μείωση του κενού προστασίας των οικονομιών από τις φυσικές καταστροφές .

Η ατζέντα της ενεργειακής μετάβασης

Η φιλόδοξη ατζέντα της COP28 περιλαμβάνει θέματα συζήτησης που αφορούν τις ασφαλιστικές όπως για: την ενεργειακή μετάβαση, την χρηματοδότηση των επενδύσεων στην πράσινη οικονομία, την κλιματική προσαρμογή και την ανθεκτικότητα.

Συμφωνίες αλλά όχι δεσμεύσεις επιμένει η Allianz

Κατά την παράδοση των προηγουμένων συναντήσεων η Allianz αναμένει σειρά από νέα πρωτόκολλα και συμφωνίες όχι όμως δεσμεύσεις για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Τονίζοντας ότι το παράθυρο για την επίτευξη του 1,5°C έχει ήδη κλείσει αλλά και στην περίπτωση που η Σύνοδος επιδιώξει να το ανοίξει οι εκπομπές άνθρακα να μειώνονται κατά -13% κάθε χρόνο από το 2025 έως το 2033. Αυτό υποστηρίζει γίνεται μόνο με την αύξηση των παγκοσμίων επενδύσεων σε 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026 και 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2046.
Στην 28η Σύνοδο, όπως έγραψε την περασμένη εβδομάδα το ΒΝ είναι πολύ πιθανό να υπάρξει συμφωνία για την χρηματοδότηση Ταμείου Απωλειών Ζημιών, ενώ θα τεθεί ζήτηση για αύξηση των κονδυλίων που συγκεντρώνει μέχρι σήμερα το Ταμείο για το Κλίμα πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης