Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Το κράτος και οι πολιτικές των αντασφαλιστών εμπόδια στους στόχους της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών

Το κράτος και οι πολιτικές των αντασφαλιστών εμπόδια στους στόχους της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών
Τα ανοικτά ζητήματα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ)
Στραμμένη στις ασφαλίσεις Περιουσίας θα είναι σήμερα 29 Φεβρουαρίου 2027 η ανοικτή ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με στόχο να μειωθεί το κενό προστασίας στην Ελλάδα από τις φυσικές καταστροφές.
Δύο είναι, ωστόσο τα ανοικτά μέτωπα για την ΕΑΕΕ: ότι το κράτος και οι σύμβουλοι των υπουργείων και υπουργών δεν έχουν εντρυφήσει πραγματικά τους αντισταθμιστικούς μηχανισμούς της ασφάλισης, αλλά και ότι οι ασφαλιστικές δεν έχουν πείσει. Λείπουν τα βήματα για την εξωστρέφεια τους, ενώ  ότι βήματα έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι ‘κουτσά’, τόσο από την πλευρά των ασφαλιστικών όσο και των κυβερνήσεων, με τελευταίο το πολυδιαφημιζόμενο νομοθέτημα με την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ στις ασφαλισμένες κατοικίες και τις εξαγγελίες για την υποχρεωτικότητα ασφάλισης για φυσικές καταστροφές.  

Αποτελέσματα κάτω των προσδοκιών με τον ΕΝΦΙΑ


Το ΒΝ έχει μέχρι σήμερα παρακολουθήσει  στενά το θέμα της ασφάλισης κατοικιών και της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ. Επιβεβαιώθηκε προχτές, μεταξύ άλλων και από τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Ασφαλιστικής, Robert Gauci, ο οποίος διαβεβαίωσε ανοιχτά και χωρίς περιστροφές ότι δεν υπάρχουν θεματικά αποτελέσματα από το νόμο που δίνει το δικαίωμα της έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ. Η πολυπόθητη αύξηση στις ασφαλίσεις κατοικιών δεν σημειώθηκε.  

Μπορεί να στηριχτεί η ΕΑΕΕ στις υποσχέσεις της κυβέρνησης αύριο;

Πάντως, η ασφάλιση Περιουσίας και Ατυχημάτων είναι ο κλάδος που πραγματικά στήριξε τα αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιρειών μαζί με τα defined contribution λόγω αλλαγής της νομοθεσίας περί ομαδικών ασφαλίσεων τον Δεκέμβριο του 2023 και τα unit linked (νέες πωλήσεις και εξαγορές). Κατά τις πληροφορίες του ΒΝ  η ΕΑΕΕ δύσκολα μπορεί να ποντάρει σε νέες νομοθεσίες που θα ευνοούν την ασφάλιση και την μείωση του κενού προστασίας (διαφορά οικονομικών – ασφαλισμένων ζημιών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ιστορικό των υποσχέσεων, των εξαγγελιών και των υλοποιηθέντων. Για γίνει αυτό πραγματικότητα θα χρειαστεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές στην νομοθεσία, συμμετοχή των Περιφερειών // συμμετοχή τους κράτους ως αντασφαλιστή και των ασφαλιστικών.
Πολιτικές τύπου εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ 10% είναι αμελητέες, όταν μάλιστα δεν ευνοούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Ένα μείον ακόμα στο σύστημα του μηχανισμού


Ένα ακόμα ζητούμενο στο θέμα αυτό είναι το ποσοστό συμμετοχής των αντασφαλιστών στις καλύψεις περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών. Η συμμετοχή των αντασφαλιστών στους κινδύνους των φυσικών καταστροφών έχει μειωθεί, αντίθετα έχει αυξηθεί η διακράτηση κινδύνων από τους ασφαλιστές, -συνθήκη που επιβεβαιώνει και η τελευταία μελέτη της Moody’sτων ασφαλιστών-, με στόχο οι αντασφαλιστές να παρουσιάσουν υψηλή κερδοφορία και να διατηρήσουν τις υψηλές αξιολογήσεις των.
Όλα αυτά κάνουν το πακέτο ασφάλιση πολύ δύσκολο, ιδίως για το 2024 που οι αποταμιεύσεις των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων πέφτουν.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης