Τελευταία Νέα
Chania
Ασφαλιστικά Νέα

Τα προβλήματα των ασφαλιστικών με τα Unit Linked και τα κόλπα που επηρεάζουν τους ασφαλισμένους

Τα προβλήματα των ασφαλιστικών με τα Unit Linked και τα κόλπα που επηρεάζουν τους ασφαλισμένους
Τέσσερεις παράμετροι εξόδου από την αγορά των εγγυημένων
Τους ‘άσσους’ στο τραπέζι ρίχνουν οι ασφαλιστικές, αλλά βρίσκουν μπαστούνια μπροστά τους.
Οι εποπτικοί κανονισμοί, ισχύοντες από το 20216 για την διατήρηση υψηλών αποθεματικών κεφαλαίων στα εγγυημένα προϊόντα , η εξυγίανση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων τους, οι στόχοι των μετόχων για κέρδη και για διανομή υψηλού μερίσματος στο κλείσιμο της οικονομικής χρήσης, αλλά και η πρόθεση εξόδου ορισμένων ασφαλιστικών από την αγορά υγείας και ζωής είναι τέσσερεις μεταβλητές που σπρώχνουν τις ασφαλιστικές στο να καταστρώνουν στρατηγικές που πάντα δεν ευνοούν τον ασφαλισμένο, όπως αυτή της ρευστοποίησης των Unit Linked συμβολαίων πριν την ημερομηνία λήξης τους.

Το παράδειγμα των ρευστοποιήσεων και εξαγορών UL της ΝΝ, ή οποία συγχωνεύτηκε με την MetLife διατηρώντας κάποια ασφαλιστικά προϊόντα φέρεται να ακολουθεί η Εθνική Ασφαλιστική.
Η Εθνική Ασφαλιστική και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Επενδύσεων Περιουσίας & Legacy δηλώνει ότι είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις εξατομικευμένες ανάγκες των πελατών της, (ποιες είναι αυτές δεν λέει), που θα ρευστοποιήσουν τα UL συμβόλαια τους.
Προτρέπει, δίνοντας προμήθειας 7% και με ανώτατο πλαφόν τα 1000 το Μεσιτικό και Πρακτορειακό να προκρίνουν ρευστοποιήσεις / εξαγορές τριών επενδυτικών προϊόντων Unit Linked συνδεδεμένων με την ασφάλιση σε όσους έχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια με εγγυημένη αξία λήξης.
Η προσφορά της Εθνικής Ασφαλιστικής παρέχει την δυνατότητα εξαγοράς με την απόδοση στον συμβαλλόμενο του συνόλου των ασφαλίστρων της επένδυσης που έχει καταβάλλει έως 15/02/2024 ανατοκιζόμενο μέχρι 19/02/2024 με εγγυημένο επιτόκιο 2% ή 3% ανάλογα με το είδος του συμβολαίου.

Το παράδειγμα στην αγορά, όπως προαναφέρθηκε το έδωσε η ΝΝ με τις εξαγορές του εγγυημένου UL Genius που εξέδωσε στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης, του Ultima και του Accelarator UL της πρώην MetLIfe Ασφαλιστικής στην Ελλάδα.
Αξίζει δεν να σημειωθεί ότι και η ΝΝ δίνει υψηλές προμήθειες και μπόνους στα Δίκτυα για την δουλειά αυτή.

Τα προβλήματα με τα επενδυτικά προϊόντα

Και, οι δύο πρώτες ασφαλιστικές σε επίπεδο παραγωγής στην Ελλάδα το 2022, με 1η την ΝΝ και δεύτερη την Εθνική Ασφαλιστική είναι γνωστό στην αγορά ότι αντιμετώπισαν προβλήματα με τα επενδυτικά προϊόντα UL που σύμφωνα και πάλι με πηγές του ΒΝ κάποια εξ αυτών τα κληρονόμησαν από τις προηγούμενες διοικήσεις.
Αν, και η Εθνική Ασφαλιστική έχει δηλώσει ότι το βάρος της το 2024 θα το ρίξει στην Περιουσία και το Bancassurance, ωστόσο φήμες αναφέρουν ότι η Εθνική Ασφαλιστική εκτός του ότι αναζητά τρόπους να απελευθερώσει κεφάλαια και να αποκτήσει μεγαλύτερη ρευστότητα, το fund δεν θα διστάσει να φύγει ‘αφού έχει μαζέψει όλα τα κέρδη’.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εθνική Ασφαλιστική τέλος της περασμένη εβδομάδας ξεκίνησε σύμφωνα με πηγές του ΒΝ συζητήσεις τα Δίκτυα σχετικά με την πρόθεση της να ρευστοποιήσει συμβόλαια UL.

ΝΝ

Για την ΝΝ, τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 9,4 εκατομμυρίων ευρώ το 2022 λόγω της μείωσης κατά 116 εκατομμύρια ευρώ της αποτίμησης των Unit/Index-Linked προϊόντων και της απομείωσης κατά 9 εκατομμύρια ευρώ των διαθεσίμων προς πώληση αμοιβαίων κεφαλαίων, που αντισταθμίστηκαν μερικώς από επίδραση 77 εκατομμύριων ευρώ που αφορούν στην NN Hellas II, από τη μεγαλύτερη παραγωγή ασφαλίστρων κατά 30 εκατομμύρια ευρώ και από την αύξηση 8 εκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες.
Τα συνολικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 23 εκατομμύρια ευρώ για τη συγχωνευμένη εταιρία, ενώ σε επίπεδο ατομικών καταστάσεων, εξαιρουμένων των συνολικών εξόδων της ΝΝ Hellas II, σημείωσαν μείωση της τάξεως των 80 εκατομμυρίων ευρώ.
Η μείωση αυτή οφείλεται στην πτώση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων κατά 106 εκατομμύρια ευρώ που συνάδει με την προαναφερθείσα μείωση των Unit-Linked στοιχείων ενεργητικού, η οποία αντισταθμίστηκε από τις κατά 14 εκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερες αποζημιώσεις και παροχές προς ασφαλισμένους και από τα μεγαλύτερα λειτουργικά έξοδα κατά 12 εκατομμύρια ευρώ.
Τα συνολικά έξοδα της NN Hellas II ανήλθαν σε 103 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένης επίδρασης 33,6 εκατομμυρίων ευρώ απόρροια της Άσκησης Επάρκειας Αποθεμάτων.

Εθνική Ασφαλιστική

Το 2022, η Εθνική Ασφαλιστική συνέχισε τη λειτουργική κερδοφορία της, καταγράφοντας κέρδη προ φόρων (προ απομειώσεων συμμετοχών σε θυγατρικές) ύψους 41,9 εκατ. ευρώ το δωδεκάμηνο του 2022, κυρίως λόγω θετικών αποτελεσμάτων στα ομαδικά ζωής & υγείας, αλλά και στις γενικές ασφαλίσεις, έναντι 90,5 εκατ. ευρώ το δωδεκάμηνο του 2021.
Η μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος προέρχεται από ζημιές αποτίμησης στα εγγυημένα συμβόλαια U/L, αλλά και από μη επαναλαμβανόμενα έξοδα.
Η συνολική παραγωγή για την ίδια περίοδο ανήλθε σε 655,9 εκατ. ευρώ (2021: 689,6 εκατ. ευρώ), λόγω ισχυρής απόδοσης τόσο στις ασφαλίσεις ζωής όσο και στις γενικές ασφαλίσεις.
Η μείωση κατά 4,9% έναντι του 2021 προέρχεται από τα ατομικά παραδοσιακά συμβόλαια με εγγυήσεις, τα οποία, πλέον, δεν διατίθενται.

Κάτι που δεν γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι είναι ότι τα UL έχουν πολύ υψηλά διαχειριστικά κόστη τα οποία επωμίζονται οι ίδιοι.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania