Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αποκάλυψη: Τα καυτά ερωτήματα της Τράπεζας της Ελλάδας στην Εθνική Ασφαλιστική και η «απειλή» επιτόπιου ελέγχου

Αποκάλυψη: Τα καυτά ερωτήματα της Τράπεζας της Ελλάδας στην Εθνική Ασφαλιστική και η «απειλή» επιτόπιου ελέγχου
Οι αμοιβές για ρευστοποιήσεις Unit Linked που κινδυνεύουν να κάψουν την εταιρία
Σειρά απαντήσεων που θα καλύπτουν τις εποπτικές απαιτήσεις καλείται να δώσει η Εθνική Ασφαλιστική μετά την έκδοση της Επιστολής που δίνει αμοιβή 7% με πλαφόν τα 1000 ευρώ στους ασφαλιστές που θα υλοποιήσουν την στρατηγική ρευστοποιήσεων / εξαγορών εγγυημένων συμβολαίων Unit Linked της Εθνικής Ασφαλιστικής που εκδόθηκαν το 2007 και λήγουν από τη 1η Ιανουαρίου 2025, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα δρομολογηθούν επιτόπιοι έλεγχοι, υπό την αίρεση ότι οι διευκρινιστικές απαντήσεις που θα δώσει η Εθνική Ασφαλιστική δεν θα καλύψουν πλήρως τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών.

Η προμήθεια έκανε την ζημιά

Η Επιστολή της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν περιέχει καταχρηστικούς όρους, είναι σύμφωνη με το δίκαιο των συμβάσεων.
Η μεγάλη αναταραχή στην αγορά που προκάλεσε η Επιστολή με ημερομηνία 11 Μαρτίου 2024 και που ανέδειξε το ΒΝ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, προέκυψε από την αμοιβή 7% προς τους ασφαλιστές που όρισε η Ασφαλιστική προτρέποντας για ρευστοποιήσεις / εξαγορές συμβολαίων, δυνάμενη να θίξει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων προς την ιδιωτική ασφάλιση.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Εθνική Ασφαλιστική θα μπορούσε χωρίς πρόβλημα να υλοποιήσει την στρατηγική των ρευστοποιήσεων/ εξαγορών των unit linked υπό την προϋπόθεση ότι θα έστελνε στους ασφαλισμένους ιδιωτικά την επιστολή χωρίς την συνδρομή της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη κίνηση από την Εθνική Ασφαλιστική έγινε το 2020 ωστόσο χωρίς να έχουν οριστεί αμοιβές.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο μέρος της συμβατότητας με την Οδηγία IDD και το Νόμο 4583, το θέμα αυτό εξετάζεται από νομικά τμήματα καθώς «υπάρχουν γκρίζες γραμμές στην νομοθεσία».

ΕΑΔΕ: Αναμένει απαντήσεις και διορθωτικές κινήσεις

Απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων αναμένει μεταξύ άλλων και η ΕΑΔΕ.
Με σημερινή της ανακοίνωση τονίζει:
«Ως Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος -ΕΑΔΕ- έχουμε δεχτεί από τα Μέλη μας μία σειρά ερωτημάτων με αφορμή τις πρόσφατες Εγκυκλίους που απεστάλησαν στο Δίκτυο Συνεργατών της Εθνικής Ασφαλιστικής, με θέμα:
α) την Αλλαγή Συνεργάτη σε εν ισχύει Ασφαλιστήρια Συμβόλαια και τις Ρυθμίσεις σε Ασφαλιστήρια Συμβόλαια Ατομικών Ασφαλίσεων Ζωής και Υγείας και β) την Εγκύκλιο που αφορά διαχείριση ενεργειών σε ασφαλιστήρια U.L.
Αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί θεωρήσαμε αναγκαίο να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση και επίλυσή του.
Για αυτόν τον λόγο πραγματοποιήσαμε ήδη συνάντηση με τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Εταιρείας, συζητήσαμε δια ζώσης τα σημαντικά θέματα που εντοπίζουν τα Μέλη μας, τα οποία αφορούν και τις τρεις βαθμίδες της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, τους Ασφαλιστικούς Πράκτορες, τους Συντονιστές Ασφαλιστικών Πρακτόρων & τους Μεσίτες ασφαλίσεων, υποβάλαμε τις παρατηρήσεις μας στον καλόπιστο διάλογο που αναπτύχθηκε και είμαστε βέβαιοι ότι έγιναν κατανοητές και θα ληφθούν υπ’ όψιν.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι εκτός από τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τα UL, προβλήματα έχουν ανακύψει με την επιστολή της Εθνικής με την αλλαγή Συνεργατών σε εν ισχύει ασφαλιστήρια, καθώς φέρεται να υπάρχουν διαφορές με τις προμήθειες.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης