Box to Box

Το γεμάτο Άνφιλντ και οι σημαντικές επιστροφές φέρνουν τη Λίβερπουλ και πάλι στο επίπεδο που ήταν!

Το γεμάτο Άνφιλντ και οι σημαντικές επιστροφές φέρνουν τη Λίβερπουλ και πάλι στο επίπεδο που ήταν!

Όπως έχει πει και ο συγγραφέας του περίφημου Homo sapiens, ο Yuval Harari , ο κόσμος δεν πείθεται και δεν εντυπωσιάζεται από στατιστικές, ούτε από πραγματική καταγραφή γεγονότων αλλά από όμορφα δομημένες ιστορίες. Όσο και να λες λοιπόν σε κάποιον, το πόσα πράγματα έχουν συμβεί και το τι λένε οι αριθμοί, αν δεν έχεις να του διηγηθείς μία πραγματική ιστορία με την οποία να ταυτιστεί, συνήθως δεν πείθεται!

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Η εικόνα  του γεμάτου Άνφιλντ, το απόγευμα του Σαββάτου στην νίκη της Λίβερπουλ επί της Μπέρνλι ήταν κάτι πολύ έντονο για όποιον έβλεπε το ματς. Στις καθυστερήσεις του αγώνα, με την ομάδα του Γιούργκεν Kλοπ να προηγείται 2-0 και να έχει εξασφαλίσει τους τρεις βαθμούς, ο Γερμανός τεχνικός αντικατέστησε τον Κώστα Τσιμίκα που αποθεώθηκε με standing ovation . Για τον Έλληνα  αμυντικό που πέρασε μία πολύ δύσκολη, πρώτη χρονιά, στην οικογένεια της πρωταθλήτριας ομάδας για το 2020 ήταν μια προσωπική δικαίωση! Ήξερε πως κάποια στιγμή θα πάρει μία ευκαιρία αλλά δεν φανταζόταν πιθανώς ούτε ο ίδιος ότι αυτό θα συνέβαινε τόσο νωρίς στην σεζόν, ώστε να δείξει στον κόσμο που πέρσι όπως σε όλες τις ομάδες έλειψε από την εξέδρα, πως αξίζει η επένδυση από πλευράς Λίβερπουλ επάνω του!

Για μία ομάδα που ήταν πρώτη παρά τα προβλήματα της μέχρι τα Χριστούγεννα στην βαθμολογία, ακόμα και δύο εβδομάδες πιο μετά όταν άρχισε πλέον να της βγαίνει η συσσωρευμένη κούραση, σε μία σεζόν στην οποία  χτυπήθηκε ανελέητα από τραυματισμούς, με αποτέλεσμα εκείνο το δραματικό δίμηνο της κατάρρευσης έως τα  μέσα Μαρτίου, η ψυχρή λογική λέει πως η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη! Η απίστευτη ανορθογραφία της περσινής σεζόν όπου τα 68 ματς και  τα δυόμισι χρόνια χωρίς ήττα στο Άνφιλντ, ακολουθήθηκαν από ένα διάστημα έξι συνεχόμενων αγώνων με ήττες, φέτος δεν πρόκειται να συμβεί! Και από μόνο του αυτό μπορεί να δώσει στην Λίβερπουλ περίπου 15 βαθμούς πιο πολλούς από ό,τι πέρσι!

Αν δει κάποιος την περσινή σεζόν μεμονωμένα ως αποτελέσματα, θα διαπιστώσει ότι απέναντι στους 12  πρώτους της βαθμολογίας εκτός έδρας  η Λίβερπουλ έκανε ένα εξαιρετικό  πρωτάθλημα! Ισοπαλία στην έδρα της Σίτι, νίκη επί της Τσέλσι και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Τότεναμ, της Άρσεναλ, της Γουέστ Χαμ και της Γουλβς, ισοπαλία με Έβερτον και Λιντς, αλλά και ήττες από Λέστερ και  εκείνο το… 7-2 από την Άστον Βίλα που χαλάνε το ισοζύγιο!

Και πάμε τώρα στο Άνφιλντ απέναντι στους ίδιους αντιπάλους, με ήττες από Σίτι, Τσέλσι Εβερτον και ισοπαλία με Μάντσεστερ Γιουναιτεντ.

Εάν μέχρι εδώ κάνει κανείς κάποια σύγκριση με τα αποτελέσματα της Μάντσεστερ Σίτι δεν θα βρει τρομερές διαφορές. Πως προέκυψε λοιπόν εκείνη διαφορά των 17 βαθμών; Μα πολύ απλά από το γεγονός του ότι μέσα στο Άνφιλντ έχασε από την Μπέρνλι  και την Φούλαμ ενώ έφερε ισοπαλία με την Γουέστ Μπρομ και τη Νιούκαστλ! Και κυρίως το ότι τα έκανε μαζεμένα και αυτό μαζί με την βαθμολογική απώλεια εκείνο το τραγικό δίμηνο της έριξε  και την ψυχολογία στο ναδίρ.

Η Μάντσεστερ Σίτι και πάλι θα έπαιρνε το πρωτάθλημα γιατί ήταν καλύτερη ομάδα από όλους στην περσινή σεζόν και καλύψε την διαφορά από την 10η θέση που βρισκόταν το Νοέμβριο, ωστόσο η Λίβερπουλ δεν θα ήταν τόσο βαθμούς πίσω και πιθανώς θα ήταν δεύτερη πάνω από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αν έπεφτε απλώς φυσιολογικά περισσότερους βαθμούς στο γήπεδο της το οποίο άδειο ήταν εντελώς ψυχρό!

Κάτι αντίστοιχο βέβαια βίωσε και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που επίσης στο γήπεδο της πέταξε πάρα πολλούς βαθμούς ενώ εκτός έδρας τη περσινή περίοδο ήταν  αήττητη!

Σε όλο εκείνο το διάστημα ο μόνος άνθρωπος που δεν τραυματιζόταν με τίποτα στην άμυνα της Λίβερπουλ ήταν ο Ρόμπερτσον με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο Κλοπ να ρισκάρει να τον αφήσει εκτός ομάδας για να δώσει ευκαιρία στον Τσιμίκα,  που ταλαιπωρήθηκε επίσης από τραυματισμούς. Φέτος έχοντας κάνει κανονική προετοιμασία και έχοντας καταλάβει και αφομοιώσει  πολύ περισσότερο τις ανάγκες του ρόλου σε μία ομάδα των απαιτήσεων της Λίβερπουλ, ο Κώστας δείχνει έτοιμος.

Ταυτόχρονα επέστρεψε ο Φαν Ντάικ που η αύρα του δίνει άλλη εικόνα στην άμυνα. Ο Άλισον επίσης βρίσκεται, και είναι ολοφάνερο, σε πολύ καλύτερη κατάσταση, και η παρουσία του Μάτιπ διαφοροποιεί τη δυναμική. Είναι εκπληκτικό το στατιστικό που υπάρχει με τον Καμερουνέζο αμυντικό ο οποίος ως δίδυμο με τον Ολλανδό έχουν μόλις μια ήττα στην Premier League . Το κακό με τον Μάτιπ  είναι πως τραυματίζεται πάρα πολύ συχνά και δεν μπορεί να μείνει μεγάλο διάστημα σερί μέσα στην ομάδα, αλλιώς αυτόματα και μόνο αυτή η επιστροφή του μαζί με τον Φαν Ντάικ  μετέτρεπε την Λίβερπουλ σε άμεση διεκδικήτρια τίτλου και πάλι!

Πολλές φορές ό,τι και να αναλύσεις  από πλευράς αριθμών, που όπως σας εξήγησα και παραπάνω με μικρές διαφοροποιήσεις θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική η περσινή περίοδος για την Λίβερπουλ, την διαφορά την κάνει η αίσθηση αυτό που ζεις γύρω σου!

Το γεμάτο Άνφιλντ θα είναι και πάλι το όπλο της Λίβερπουλ , η οποία φυσικά έχει και την δυνατότητα να σκοράρει με πολλούς και διαφορετικούς παίκτες και αυτό σε κάνει ακόμα περισσότερο να μην μπορείς καν να κατανοήσεις τι συνέβη και για σχεδόν τρεις μήνες, από 26 Δεκεμβρίου μέχρι τέλη Μαρτίου,  την περασμένη περίοδο, με το μόνο γκολ το οποίο είχε σημειωθεί εντός έδρας να είναι το πέναλτι του Σαλάχ  εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι!
skysports-anfield-liverpool_4662173.jpg

Οι εξηγήσεις πολλές και τις έχουμε ξαναπεί αλλά η πραγματική ουσία είναι μία: Όταν όλα στροβιλίζουν γύρω σου και αρχίζει και χάνεται ο κόσμος κάτω από τα πόδια σου αυτό επηρεάζει όλη την ψυχολογία και αυτό συνέβαινε μεμονωμένα για κάθε ποδοσφαιριστή και ταυτόχρονα συνολικά για την ομάδα μαζί με τον προπονητή εκείνο το διάστημα των πρώτων μηνών του 2021.

Με τον κόσμο και πάλι στην εξέδρα, με τους ποδοσφαιριστές φρέσκους με τις επιστροφές που ήταν πολλές και σημαντικές και παρότι ακόμα και τώρα χρειάζονται ενισχύσεις για να μπορέσει να έχει μεγαλύτερο βάθος στο ρόστερ, ο Γιούργκεν Κλοπ  ξέρει πως η ομάδα του μπορεί και πάλι φέτος να είναι με περισσότερους από 83 έως 85 βαθμούς και να απειλήσει, πλησιάζοντας ακόμα και τους 90, που θα μπορέσουν να του δώσουν και πάλι πίσω τον τίτλο.

Σε μία σεζόν στην οποία αναμένεται μια μεγαλύτερη μάχη με πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην κόντρα για τον τίτλο ήδη για την Λίβερπουλ το επόμενο Σάββατο η αναμέτρηση με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Τσέλσι έχει την αίσθηση ενός κρας τεστ για το πόσο μπορεί η φετινή ομάδα να συγκριθεί με εκείνη που πήρε τον τίτλο και μια χρονιά νωρίτερα  το Champions League!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης