Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Ένας στους δύο αναλυτές ανησυχεί για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη το 2011

Fitch: Ένας στους δύο αναλυτές ανησυχεί για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη το 2011
Παρόλες τις διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι υπό έλεγχο, η Fitch, σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε μεταξύ των αναλυτών και των θεσμικών επενδυτών, επισήμανε ότι η πλειονότητα εξ αυτών φοβούνται ότι ο πληθωρισμός θα αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα στην ευρωζώνη το επόμενο 12μηνο.
Το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ευρωζώνη θα πληγεί από πληθωριστικές πιέσεις και θα επιμείνουν σε περίπτωση που η νομισματική πολιτική παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Το ποσοστό αυτό είναι σαφώς υψηλότερο από το 22% που ανησυχούσε για τον πληθωρισμό, στην αντίστοιχη έρευνα το τελευταίο τρίμηνο του 2010, και στο 12% στην έρευνα του τρίτου τριμήνου του 2010.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ μιλώντας στην καθιερωμένη μηνιαία συνέντευξη τύπου, αν και χτύπησε νέο καμπανάκι για τον ευρω-πληθωρισμό τόνισε ότι τα επιτόκια σήμερα βρίσκονται σε κατάλληλα επίπεδα. Μάλιστα, επανέλαβε πως «το ευρώ είναι ένα σταθερό νόμισμα, τόσο σταθερό όσο και τα περισσότερα νομίσματα που προηγήθηκαν αυτού, συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού μάρκου».
Τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη έχουν πυροδοτήσει τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,2% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης