Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο 4% ο πληθωρισμός της Μ. Βρετανίας ελέω αύξησης ΦΠΑ - Πιέσεις για αυξήσεις επιτοκίων

Στο 4% ο πληθωρισμός της Μ. Βρετανίας ελέω αύξησης ΦΠΑ - Πιέσεις για αυξήσεις επιτοκίων
Στο 4% σκαρφάλωσε τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία, από τον Δεκέμβριο που ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανερχόταν σε 3,7%.
Δύο από τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν στην άνοδο, είναι η αύξηση του ΦΠΑ σε 20% από 17,5%, αλλά και η συνεχής αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου, ενώ το κόστος των τροφίμων παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση ετησίως από τον Μάιο του 2009. Η άνοδος του πληθωρισμού θα ασκήσει τώρα περαιτέρω πίεση στην Bank of England να ανεβάσει τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Η στερλίνα ήταν 0,77% υψηλότερη ενάντια στο δολάριο, καθώς υπάρχει πιθανότητα μιας πρόωρης και αναμενόμενης ανόδου στα επιτόκια. Υπάρχουν, όμως, ενδείξεις ότι μια πλειοψηφία της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής δεν είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε μια πρόωρη άνοδο των ποσοστών βάσης.
Ο διοικητής της Bank of England, Mervyn King, έστειλε πέρυσι πάνω από τέσσερις επιστολές στην καγκελάριο, εφόσον ο πληθωρισμός έχει παραμείνει σε επίπεδα άνω του στόχου του 2%. Αλλά με τη νέα κυβέρνηση, που έχει αναγγείλει τις μεγαλύτερες περικοπές από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Bank of England αναμένει την επιβράδυνση στα έξοδα για μειώσει τό ποσοστό του πληθωρισμού μέσα στα επόμενα δύο έτη. Σημειώνεται πως, η πρόσφατη άνοδος ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης