Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rehn (E.E) – Δραματικές οι συνέπειες για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και τράπεζες αν γινόταν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2010

tags :
Rehn (E.E) – Δραματικές οι συνέπειες για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και τράπεζες αν γινόταν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2010
Απάντηση σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Χουντή



Την άποψη ότι το 2010, όταν η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο, στόχος ήταν να σωθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες και τράπεζες εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Olli Rehn απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Χουντή στο πλαίσιο της χθεσινής ακρόασης του από την Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τη λειτουργία και τα πεπραγμένα της Τρόικα.
«Φυσικά, στο ξεκίνημα της κρίσης την άνοιξη του 2010, και κάποιο διάστημα μετά, αν είχε άμεσα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, θα είχαμε αντιμετωπίσει δραματικές συνέπειες μετάδοσης τόσο σε άλλα κράτη μέλη όσο και μέσω του τραπεζικού διαύλου στην Ευρώπη. Άρα ήταν λογικό να «αγοράσουμε χρόνο» και να προσπαθήσουμε να το κάνουμε με κανονικό τρόπο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Rehn, ο οποίος απαντώντας στο πλαίσιο της ερώτησης του κ.Χουντή, υποστήριξε ότι «αυτή η «κανονικότητα» δεν είχε την ποιότητα που θα μπορούσε κάποιος να προσδώσει στην πρόοδο που είδαμε στα τέλη του 2010 με πρώτο μισό του 2011».
Επιπλέον, ο επίτροπος απαντώντας στο σκέλος της ερώτησης για την προσαρμογή των μισθών, τόνισε ότι «σε μια κατάσταση ισχυρής συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της συνεχιζόμενης υψηλής ανεργίας, οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα πρέπει να προσαρμόζονται πιο άμεσα, ώστε να αντικατοπτρίζουν την παραγωγικότητα, να προωθήσουν την παραγωγικότητα, να προωθήσουν την απορρόφηση της ανεργίας, εμποδίζοντάς την να γίνει δομική, που είναι το χειρότερο από όλα».
«Όσο ισχυρότερος είναι ο βαθμός ακαμψίας των μισθών, τόσο μεγαλύτερος ο αρνητικός αντίκτυπος στην ανεργία. Και οι μισθοί του δημόσιου τομέα έπρεπε να μειωθούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα μεταρρυθμίζει τους μισθολογικούς της μηχανισμούς ώστε να κάνει την προσαρμογή της αγοράς εργασίας πιο αποτελεσματική και αποδοτική ώστε να προωθήσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και συμμαχίες για αυξημένη ανταγωνιστικότητα και προοπτική ανάπτυξης σε αυτή τη διαδικασία της οικονομικής εξισορρόπησης. Και είναι επίσης γεγονός ότι χώρες με μεγάλη εξωτερική ανισορροπία πριν την κρίση, έπρεπε να αλλάξουν το μοντέλο ανάπτυξής τους, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, και να ανακατανείμουν τις θέσεις εργασίας ώστε να δημιουργηθούν επενδύσεις σε πιο παραγωγικούς τομείς. Και αυτό διευκολύνεται, μεταξύ άλλων, από πιο ανταγωνιστικές συνθήκες εργασίας και μία διαδικασία άμεσης κινητικότητας» ανέφερε ο κ.Rehn, ο οποίος υπερασπίστηκε το έργο της τρόικα στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο κ.Χουντής στην τοποθέτηση του, στηλίτευσε τη στάση της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έκανε πως δεν έβλεπε την κρίση στην ευρωζώνη, επιτρέποντας στους μαφιόζους των χρηματαγορών και στους οίκους αξιολόγησης, να απειλούν και να εκβιάζουν τις χώρες της ευρωζώνης», επιτέθηκε στις πολιτικές των Μνημονίων που επιβάλλονται στην Ελλάδα, ρωτώντας τον ευρωπαίο Επίτροπο αν «επιμένει στην εφαρμογή αυτής της συνταγής» και αν «πιστεύει ότι μπορούν αυτά τα μέτρα να βγάλουν την Ελλάδα από την οικονομική κρίση».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης