Τελευταία Νέα
Διεθνή

Citi, Deutsche Bank, BofA και JP Morgan ύποπτες για χειραγώγηση του Libor

Citi, Deutsche Bank, BofA και JP Morgan ύποπτες για χειραγώγηση του Libor
Μετά τη UBS, ακόμη τέσσερις παγκόσμιες τράπεζες αντιμετωπίζουν τις έρευνες για χειραγώγηση της διατραπεζικής αγοράς του Λονδίνου, μέσω του επιτοκίου Libor.
Οι αμερικανικές αρχές ζήτησαν από τη Citigroup, την Deutsche Bank, την Bank of America και την JPMorgan να καταθέσουν στοιχεία που θα αποδεικνύουν τις κινήσεις τους στην εποχή του 2008, όταν υπήρξαν «ύποπτες» διακυμάνσεις στο επιτόκιο Libor.
Οι τέσσερις τράπεζες έλαβαν συγκεκριμένα κλητεύσεις από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), από την αντίστοιχη Επιτροπή με αρμοδιότητα τις αμερικανικές προθεσμιακές αγορές εμπορευμάτων και από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Από το 2008 η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών είχε διατυπώσει σε έκθεσή της υποψίες ότι ενδεχομένως εξωτερικοί παράγοντες να έχουν επηρεάσει παράνομα τη διαδικασία καθορισμού των επιτοκίων του Libor.
Το Libor είναι το επιτόκιο στη λονδρέζικη διατραπεζική αγορά, το οποίο καθορίζεται από την Ενωση Βρετανών Τραπεζιτών βάσει στοιχείων που συλλέγει από διάφορες τράπεζες, οι οποίες αποφαίνονται για το κόστος δανεισμού τους σε διάφορες χρονικές περιόδους και σε διαφορετικά νομίσματα.
Τρεις μήνες μετά από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών η Ενωση Βρετανών Τραπεζιτών ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να αυξήσει τον αριθμό των τραπεζών βάσει των οποίων συλλέγει τα στοιχεία για τον καθορισμό του Libor. Είχε ανακοινώσει επίσης ότι θα διενεργούσε και δεύτερη έρευνα εντός της ημέρας για να συμπεριλάβει στις μετρήσεις της για τον καθορισμό του Libor και τις συναλλαγές στην αγορά των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης