Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τριγμοί στις γαλλικές τράπεζες από το πρόστιμο - μαμούθ των 10 δισ. δολ. στη BNP Paribas - Πτώση - 4,5% στη μετοχή - Φόβοι για τις καταθέσεις

tags :
Τριγμοί στις γαλλικές τράπεζες από το πρόστιμο - μαμούθ των 10 δισ. δολ. στη BNP Paribas - Πτώση - 4,5% στη μετοχή - Φόβοι για τις καταθέσεις
Πρόσφατα η BNP Paribas προειδοποίησε πως ένα πρόστιμο μαμούθ θα επηρεάσει αρνητικά τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ
Ισχυρούς κλυδωνισμούς στο γαλλικό τραπεζικό σύστημα προκαλεί το πρόστιμο μαμούθ των 10 δισ. δολαρίων που αναμένεται να επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην BNP Paribas, λόγω της παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων έναντι του Ιράν και έτερων χωρών.
Το πρόστιμο μαμούθ που θα κληθεί να καταβάλει στις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές η γαλλική τράπεζα αφορά τις συναλλαγές που είχε με χώρες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, όπως το Σουδάν και το Ιράν.
Η μετοχή της γαλλικής τράπεζας δέχεται ισχυρότατες πιέσεις στο χρηματιστήριο του Παρισιού, καταγράφοντας απώλειες άνω του 4%.
Ωστόσο, η πρόσφατη προειδοποίηση της BNP Paribas πως ένα πρόστιμο μαμούθ θα επηρεάσει αρνητικά τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει φόβους για την επόμενη μέρα του γαλλικού τραπεζικού συστήματος.
Στο εσωτερικό της Γαλλίας εκφράζονται φόβοι για τις καταθέσεις της BNP Paribas, αφού στην έσχατη περίπτωση η γαλλική τράπεζα θα προχωρούσε στη μέθοδο του bail in για να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια, προκειμένου να αποπληρώσει το πρόστιμο μαμούθ των 10 δισ. δολαρίων στις αμερικανικές αρχές.
Να σημειωθεί εδώ πως η BNP Paribas έχει απολύσει ήδη 12 εργαζομένους, λόγω της εμπλοκής τους στο σκάνδαλο παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων.
Τα 10 δισ. δολάρια θα είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, όπως μετέδιδε ήδη από χθες η Wall Street Journal, είναι σχεδόν σίγουρο πως μετά από σειρά διαπραγματεύσεων, η BNP Paribas θα κληθεί να καταβάλλει περίπου 8 δισ. δολάρια.
H μετοχή της γαλλικής τράπεζας μετρά απώλειες 12% από τις αρχές του 2014.
"Το μείζον ζητούμενο είναι το εξής: Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος του προστίμου στη λειτουργική ικανότητα της τράπεζας", σχολιάζουν οι αναλυτές της Citigroup, παρακολουθώντας με εξαιρετικό ενδιαφέρον τη συγκεκριμένη υπόθεση.
"Η γαλλική τράπεζα θα πρέπει να περικόψει το μέρισμά της, προκειμένου να αποπληρώσει το πρόστιμο - μαμούθ που αναμένεται να της επιβληθεί", εκτιμά από την πλευρά του ο Jean Pierre Lambert, αναλυτής της Keefe, Bruyette & Woods.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης