Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεξικό - Νομοθετικές αλλαγές επιτρέπουν την επενδυση ξένων μετοχικών κεφαλαίων στη βιομηχανία πετρελαίου

Μεξικό - Νομοθετικές αλλαγές επιτρέπουν την επενδυση ξένων μετοχικών κεφαλαίων στη βιομηχανία πετρελαίου
Η απαγόρευση ισχύει από το 1938
Η Γερουσία του Μεξικού ενέκρινε νομοθεσία, η οποία ορίζει ιστορική μεταρρύθμιση του Συντάγματος της χώρας, καθώς από τούδε και στο εξής θα επιτρέπονται οι ξένες επενδύσεις στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, για πρώτη φορά από το 1938.
Με σύνολο 85 ψήφων, έναντι 26, οι Μεξικάνοι νομοθέτες ενέκριναν πακέτα τεσσάρων νομοθετικών ρυθμίσεων για την παύση του μονοπωλίου της κρατικής εταιρείας  
Pemex, εδώ και 75 χρόνια, στην εξερεύνηση και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων.
Για να ισχύσουν οι νόμοι θα πρέπει να ψηφιστούν και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο Πρόεδρος της χώρας, Enrique Pena Nieto, χαιρέτισε τη διαδικασία της ψηφοφορίας, που διήρκησε αρκετές μέρες, ως παράδειγμα της «πολιτικής ευγένειας και ωριμότητας» του Μεξικού.
Ενάντιοι στην μεταρρύθμιση τέθηκαν το αριστερό Κόμμα της Δημοκρατικής Επανάστασης και το Εργατικό Κόμμα, καθώς θεωρούν ότι το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να μειώσει δραματικά τους φυσικούς πόρους του Μεξικού.
«Απαλλοτρίωση», υποστήριξαν ότι θα επιφέρει ο νόμος.
Τα μέτρα ορίζουν, επίσης, τη λειτουργία της κρατικής Pemex, η οποία παρέχει το ένα τρίτο των φορολογικών εσόδων της χώρας, και της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ηλεκτροτεχνίας ως «παραγωγικές κρατικές επιχειρήσεις» με αυτονομία.
Επιπλέον, ανοίγει ο δρόμος και για την ιδιωτική παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Μεξικάνος Πρόεδρος υποστηρίζει ότι η νομοθεσία θα έχει ως αποτέλεσμα τον εκσυγχρονισμό της Pemex και την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, αλλά και ότι θα ωφελήσει το έθνος με τη μείωση του κόστους της ενέργειας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αντιστροφή τη σταθερή μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης