Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα καταδικαστική απόφαση για τη BP - Περί τα 18 δισ. δολάρια το πρόστιμο για τη βιβλική καταστροφή στο Μεξικό

tags :
Νέα καταδικαστική απόφαση για τη BP - Περί τα 18 δισ. δολάρια το πρόστιμο για τη βιβλική καταστροφή στο Μεξικό
Στο -5,3% υποχωρεί η μετοχή της εταιρείας
Ένοχη για βαριά αμέλεια έκρινε την BP, Ομοσπονδιακός διακστής των ΗΠΑ, για την βιβλική καταστροφή που προκάλεσε στο θαλάσσιο οικοσύστημα των ΗΠΑ, η έκρηξη σε υποθαλάσσιο σταθμό άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού με αποτέλεσμα τον θάνατο 11 εργαζομένων και διαρροή σχεδόν 5 εκατ. βαρελιών πετρελαίου επί 87 ημέρες.
Σημειώνεται ότι μετά από αυτή την απόφαση οι μετοχές της BP υποχώρησαν 5,3%.
Ο δικαστής δεν έχει αποφανθεί ακόμα σχετικά με την ακριβή ποσότητα πετρελαίου που έχει διαρρεύσει, το όποιο θα αποτελέσει ένα βασικό παράγοντα για τον καθορισμό του τελικού προστίμου θα επιβληθεί στη BP.
Ωστόσο βάσει της τελευταίας δικαστικής απόφασης εκτιμάται ότι το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει η BP θα είναι πολύ υψηλότερο απ’ ότι αναμενόταν.
Ειδικότερα εκτιμάται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμα μέχρι και 18 δισ. δολάρια, πρόστιμο πολύ υψηλότερο από τα 3,5 δισ. που τις είχαν επιβληθεί σε προηγούμενη δίκη.
Μία τέτοια δικαστική απόφαση θα σήμαινε ότι τα συνολικά πρόστιμα που θα πληρώσει η BP για την καταστροφή είναι πιθανό να ανέλθουν στα 43 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με το Clean Water Act η BP μπορεί να κληθεί να κατβάλλει πρόστιμα για κάθε βαρέλι που έχει χυθεί στον Κόλπο του Μεξικό.
Το πρόστιμο που εξαρτάται από το βαθμό της αμέλειας, μπορεί να αγγίξει έως και τα4.300 δολαρία ανά βαρέλι σε περίπτωση βαριάς αμέλειας.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των εναγόντων περιλαμβάνονται η κυβέρνηση των ΗΠΑ, πέντε κράτη του Κόλπου του Μεξιό, τράπεζες, εστιατόρια, ψαράδες και μια σειρά από άλλους που έχουν ασκήσει ένδικα μέσα για τις απώλειές τους.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης