Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Υποτονική ανάπτυξη του μεταποιητικού κλάδου τον Οκτώβριο – Στις 50,6 μονάδες ο δείκτης PMI

Ευρωζώνη: Υποτονική ανάπτυξη του μεταποιητικού κλάδου τον Οκτώβριο – Στις 50,6 μονάδες ο δείκτης PMI
H αδύναμη ζήτηση συνέχισε να περιορίζει την ανάπτυξη τόσο της παραγωγής όσο και της αγοράς εργασίας στης χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ
Σε επίπεδα κοντά στη στασιμότητα παρέμεινε ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, καθώς η αδύναμη ζήτηση συνέχισε να περιορίζει την ανάπτυξη τόσο της παραγωγής όσο και της αγοράς εργασίας στις χώρες της ζώνης του ευρώ.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 50,6 μονάδες, πάνω από το χαμηλό 14 μηνών που είχε καταγράψει τον Σεπτέμβριο και τις 50,3 μονάδες, με τον δείκτη να παραμένει πάνω από τις 50 μονάδες, που αποτελεί το σημείο που καθορίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, για 16ο συνεχή μήνα.
Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος της Markit, Ρομπ Ντόμπσον, η επίδοση του μεταποιητικού κλάδου της Ευρωζώνης παρέμεινε ευρέως σταθερή κατά την έναρξη του τελευταίου τριμήνου του έτους, καθώς ο κλάδος παλεύει να «ανακαταλάβει» τα εδάφη που έχασε μετά την επιβράδυνση που καταγράφηκε στο μέσον του έτους.
Όπως σημειώνει, το πιο ανησυχητικό αφορά τις νέες παραγγελίες, στοιχείο – κλειδί για το μέλλον την μεταποιητικής ανάπτυξης, οι οποίες υποχώρησαν για δεύτερο συνεχή μήνα.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι παραμένουν ακόμη ανησυχητικές οι εθνικές διαφορές μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, καθώς η σταθερή ανάπτυξη στην Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία έρχεται σε αντίθεση με την υποχώρηση που καταγράφεται σε Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία και Αυστρία.
Επίσης η γερμανική βιομηχανική μηχανή, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, επίσης αναπτύσσεται με μέτριο βαθμό.
Όλα αυτά αναγκάζουν τις επιχειρήσεις να επικεντρώνονται στην περικοπή του κόστους και την ανταγωνιστικότητα, αντί της απασχόλησης, κάτι που όπως αναφέρεται είναι πιθανό να διατηρήσει τα ήδη υψηλά ποσοστά ανεργίας σε αρκετές από τις χώρες – μέλη της ζώνης του ευρώ.

Στις 48,8 μονάδες ο μεταποιητικός ΡΜΙ στην Ελλάδα

Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο μεταποιητικός κλάδος παρέμεινε σε επίπεδα που καταδεικνύουν συρρίκνωση, με τον δείκτη PMI να διαμροφώνεται τον Οκτώβριο στις 48,8 μονάδες, ελαφρά ενισχυμένος έναντι του χαμηλού 11 μηνών του Σεπτεμβρίου και τις 48,4 μονάδες, ωστόσο κάτω από τον μέσο όρο του τρίτου τριμήνου, τις 49,1 μονάδες.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Markit, Φιλ Σμιθ, ο δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο σε επίπεδα συρρίκνωσης για τέταρτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες, σημάδι ότι παρά το θετικό ξεκίνημα του 2014, η ανάκαμψη της ελληνικής μεταποιητικής παραγωγής παραπαίει.
Ακόμη και η αύξηση που καταγράφηκε στις παραγγελίες για εξαγωγές δεν ήταν αρκετή να αποτρέψει τις επιχείρησεις από το να περικόψουν την παραγωγή τους, ενώ και η απασχόληση υποχώρησε επίσης τον Οκτώβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης