Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εγκαταλείπει ο Sentance τα "ηνία" της ΒοΕ - Διχόνοια για την αύξηση των επιτοκίων

Εγκαταλείπει ο Sentance τα
Αποχωρεί την επόμενη εβδομάδα από την θέση του επικεφαλής της Bank of England ο Andrew Sentance, μετά από μια πολυετή προσπάθεια για αύξηση των επιτοκίων, αφήνοντας τον επικεφαλής οικονομολόγο να ηγηθεί της τράπεζας στην μάχη καταπολέμησης του πληθωρισμού.
Τον Φεβρουάριο ο Spencer Dale εντάχθηκε στην εννεαμελή ομάδα της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της τράπεζας, που καλείται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια ώστε να δαμάσει τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται σε διπλάσια του στόχου επίπεδα. Ο Martin Weale είναι επίσης  μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν ότι πρέπει να προβούν άμεσα σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για την καταπολέμηση των πιέσεων στις τιμές.
«Είναι έντονο και επιθετικό το κλίμα μεταξύ των μελών της επιτροπής», δήλωσε ο Neville Hill, οικονομολόγος της Credit Suisse στο Λονδίνο. «Ο πληθωρισμός το προηγούμενο έτος υπήρξε ισχυρό επιχείρημα στην επιχειρηματολογία του Sentence και κατάφερε να πείσει κάποιος από την Επιτροπή», πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι αξιωματούχοι της Bank of England εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι σε συζητήσεις για τον θα προβούν σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής 12 μήνες μετά την αρχική πρόταση του Sentance με ψηφοφορία για να αυξηθούν τα επιτόκια. Και ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Riksbank της Σουηδίας έχουν ήδη προβεί στην αύξηση των επιτοκίων, ο Mervyn King υποστηρίζει ότι είναι πάρα πολύ σύντομα, διότι η ανάκαμψη παραμένει αδύναμη.
Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, αν οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της Μ. Βρετανίας δεν δράσουν σύντομα και αποτελεσματικά, ο κίνδυνος αύξησης των τιμών ενδέχεται να εδραιωθεί στην βρετανική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης