Τελευταία Νέα
Διεθνή

Obama (HΠΑ): Κάλεσε την Κίνα να φιλελευθεροποιήσει τις αγορές της - Στη συνάντηση με τον Jinping τα βλέμματα των αγορών

tags :
Obama (HΠΑ): Κάλεσε την Κίνα να φιλελευθεροποιήσει τις αγορές της - Στη συνάντηση με τον Jinping τα βλέμματα των αγορών
Στο "τραπέζι" της συνόδου κορυφής τέσσερα στοιχεία της ιδιαίτερης σχέσης τους
(upd)Να φιλελευθεροποιήσει τις αγορές της καθώς και την μετατρεψιμότητα του νομίσματός της κάλεσε την Κίνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama.
Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η ευημερία της Κίνας είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες διάκεινται ευνοϊκά προς την ανάπτυξη μίας ευημερούσας, ειρηνικής και σταθερής Κίνας", δήλωσε ο Obama, κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (Apec), ζητώντας την ενίσχυση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ταυτόχρονα συμφωνία για την παράταση των αδειών παραμονής για τους Κινέζους που μεταβαίνουν για σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παράλληλα ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι επιθυμεί να υπάρξει πρόοδος με τον Κινέζο ομόλογο του και στη διμερή συνθήκη για τις επενδύσεις, η οποία ακόμα περιμένει την υλοποίηση της.
Στο οικονομικό πεδίο, ο Obama κάλεσε την Κίνα να θεσπίσει εγγυήσεις για περισσότερο ισότιμη μεταχείριση των ξένων επιχειρήσεων στο έδαφός της, τη στιγμή που οι κινεζικές αρχές άρχισαν πρόσφατα έρευνες για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού κατά πολυεθνικών εταιρειών.
Σημειώνεται πως στην φετινή Σύνοδο της APEC θα παραστεί σημαντικός αριθμός ηγετών και επιχειρηματιών.
Το θέμα της Συνόδου είναι «Διαμορφώνοντας το μέλλον μέσα από την εταιρική σχέση Ασίας – Ειρηνικού».
Η APEC αποτελείται από 21 κράτη, ανάμεσα στα οποία οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ρωσία, οι οποίες αποτελούν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 44% του παγκόσμιου εμπορίου.

Συνάντηση Obama με τον Κινέζο ομόλογό του 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama θα συζητήσει με τον Κινέζο ομόλογο του Xi Jinping.
Οι ίδιοι έχουν ήδη συζητήσει τη σημασία κοινών οικονομικών δεσμών, αλλά υπάρχουν κάποια σημεία εμπλοκής που θεωρούνται αρκετά σημαντικά ώστε να αναφερθούν.
1. Εμπόριο
Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Κίνα, πιέζουν σύμφωνες ελεύθερες συναλλαγές στην Ασία και σπεύδουν για την εγγραφή όσο πιο πολλών συμμάχων σε μια προσπάθεια επέκτασης της πρόσβασής τους στον Ειρηνικό.
Και οι δύο χώρες επιδιώκουν να κερδίσουν την υποστήριξη για τις πρωτοβουλίες τους.
2. Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο
Η κυβέρνηση του Οbama άσκησε αυξημένη πίεση στην Κίνα για να σταματήσει την " οικονομική κατασκοπεία", που διενεργείται από τις κινεζικές στρατιωτικές μονάδες.
Το Πεκίνο αρνήθηκε την εμπλοκή αυτή, τονίζοντας ότι η Κίνα είναι θύμα πολλών επιθέσεων εκ μέρους κυρίως των ΗΠΑ.
3. Νομισματικοί πόλεμοι
Οι ΗΠΑ, πιθανόν, θα πιέσουν την Κίνα να επιτρέψει το νόμισμα της, το γουάν, για να εκτιμηθεί πιο γρήγορα.
Η Κίνα, αν και διατηρούσε "σφιχτή" στάση απέναντι σε αυτό το θέμα, έχει ήδη λάβει μέτρα για να επιτρέψει το γουάν στο εμπόριο και να επεκτείνει τον παγκόσμιο ρόλο του.
4. Παιχνίδια εξουσίας
Η ήττα που υπέστησαν οι Δημοκρατικοί του Οbama στις ενδιάμεσες εκλογές δε θα λείπει από την ατζέντα της συνόδου κορυφής.
"Η Αμερική είναι πολύ "τεμπέλα" όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις", δήλωσε η εθνικιστικές εκδόσεις "Global Times" μετά τις εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης