Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία «χαιρετίζουν» το αναπτυξιακό πακέτο του J.C. Juncker - «Αποτελεί το πρώτο θετικό βήμα»

Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία «χαιρετίζουν» το αναπτυξιακό πακέτο του J.C. Juncker - «Αποτελεί το πρώτο θετικό βήμα»
«Το σχέδιο είναι άκρως θετικό και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση»
Μετά την Ιταλία και τη Γερμανία, και η Γαλλία χαιρέτισε το αναπτυξιακό πακέτο των 300 δισ. ευρώ, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα από τον πρόεδρο της Κομισιόν, J.C. Juncker.
«Το σχέδιο είναι άκρως θετικό και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» σημείωσε χαρακτηριστικά, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Emmanuel Macron, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
«Υπάρχουν πολλά στοιχεία στο σχέδιο, τα οποία θα βελτιώσουν την οικονομία» υπογράμμισε εν συνεχεία, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα του Juncker ως το «πρώτο βήμα» για τον τερματισμό της λιτότητας.
«Πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλά πράγματα, προκειμένου να ανακάμψουν οι επενδύσεις» διαμήνυσε καταλήγοντας, απευθύνοντας νέα έκκληση για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, επιείκεια στο ρυθμό μείωσης των ελλειμμάτων και προώθηση αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων.
Ας σημειωθεί πως το νέο σχέδιο είναι βασισμένο σε τρεις πυλώνες:
1. Δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, με την εγγύηση κεφάλαια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Το Ταμείο θα είναι σε θέση να χορηγήσει 315 δισεκατομμύρια για τα επόμενα τρία χρόνια.
2. Δημιουργία ενός αξιόπιστου σχεδίου με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων για την πορεία των έργων.
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να επικυρώνουν κάθε έργο από εμπορική και κοινωνική σκοπιά και με βάση ποια προστιθέμενη αξία που μπορεί να έχει για την ΕΕ στο σύνολό της.
3. Πρόταση για έναν φιλόδοξο οδικό χάρτη για να καταστεί η Ευρώπη πιο ελκυστική επενδυτικά και να μειωθεί η γραφειοκρατία και τα ρυθμιστικά αδιέξοδα.
Η απάντηση στις επενδύσεις δεν είναι μόνο οικονομική.
Είναι επίσης ρυθμιστική.
Ένας ενιαίος κανονισμός της ΕΕ μπορεί να αντικαταστήσει τα επιμέρους πλαίσια 28 κρατών.

Ιταλός ΥΠΟΙΚ: Το επενδυτικό σχέδιο του J.C. Juncker είναι ένα αναγκαίο και δυνατό σοκ με στόχο την ανάπτυξη
Ως ένα «αναγκαίο και δυνατό σοκ για την ανάπτυξη» χαιρετίζει ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Pier Carlo Padoan, το επενδυτικό σχέδιο ύψους 315 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker.
Το επενδυτικό σχέδιο του Juncker είναι «πολύ κατάλληλο», καθώς υπάρχει «σοβαρός κίνδυνος» να κατευθύνεται η Ευρώπη «στην στασιμότητα», ανέφερε ο Ιταλός αξιωματούχος, κατά την ομιλία του στα πλαίσια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Το σχέδιο του Juncker είναι το πρώτο βήμα προς μία στροφή υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης», τόνισε ο Padoan, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».
«Πρέπει γρήγορα να κινηθούμε γρήγορα προς τα εμπρός», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης.
«Ως προς την Ευρώπη υπάρχει μια αυξημένη προσδοκία από την πλευρά των πολιτών, αλλά μεγαλώνει και ο κίνδυνος απογοήτευσης», κατέληξε ο Padoan.

Merkel: Χαιρετίζει το επενδυτικό σχέδιο Juncker, ύψους 315 δισ. ευρώ
Το επενδυτικό σχέδιο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, ύψους 315 δισ. ευρώ, που παρουσιάστηκε σήμερα από την Κομισιόν, χαιρέτισε η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel.
Σε ομιλία της στην Bundestag (Κάτω Βουλή), κατά τη διάρκεια της οποίας υπεραμύνθηκε του προϋπολογισμού του 2015, η Α. Merkel ανέφερε ότι «η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει το πακέτο επενδύσεων του Juncker».
Αυτές οι μελλοντικές επενδύσεις, σημείωσε, αποτελούν έναν από τους τρεις πυλώνες της οικονομικής πολιτικής που πρέπει να καθοδηγούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική εξυγίανση που θα επιτρέψει βιώσιμη ανάπτυξη και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι αν και αμφιλεγόμενο, το μονοπάτι αυτό είναι το σωστό και ανέφερε ως παράδειγμα την Ιρλανδία, η οποία θα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη φέτος, αλλά και τη βελτίωση που έχει παρουσιάσει η πορτογαλική οικονομία.
Παράλληλα, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, J.C. Juncker σημείωσε ότι έπειτα από χρόνια αγώνα για την αποκατάσταση της οικονομικής αξιοπιστίας και την προώθηση των μεταρρυθμίωσεων, η Ευρώπη αλλάζει σελίδα και δίνει μια νέα ώθηση στις επενδύσεις με ένα σχέδιο 315 δισ. ευρώ.
«Τα Χριστούγεννα έφθασαν νωρίτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την επίσημη παρουσίαση του σχεδίου δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων για τα επόμενα τρία χρόνια.
Η ανακοίνωση αυτής της πρωτοβουλίας έγινε εν όψει του κινδύνου ενός νέου «παγώματος» της ευρωπαϊκής οικονομίας και λόγω έλλειψης επενδύσεων, οι οποίες έχουν υποχωρήσει περίπου 15% σε σχέση με το 2007.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης