Τελευταία Νέα
Διεθνή

Carney (BoE): Θα αυξηθούν τα επιτόκια, παρά την πτώση του πληθωρισμού

Carney (BoE): Θα αυξηθούν τα επιτόκια, παρά την πτώση του πληθωρισμού
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας, το 2013, ο κεντρικός τραπεζίτης είχε ταχθεί κατά της αύξησης των επιτοκίων
Τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν, παρά την αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ), Mark Carney, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποια χρονική στιγμή θα γίνει αυτό.
Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Birmingham Post» δεν απέκλινε από το μήνυμα που είχε δώσει τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης αναθεώρησης των προβλέψεων της τράπεζας για τη βρετανική οικονομία, σημειώνοντας ότι ακόμη αναμένει πτώση του πληθωρισμού κάτω από το 1% τους επόμενους μήνες, πριν αρχίσει πάλι να ενισχύεται.
«Αυτό σημαίνει ότι γι' αυτήν την οικονομία, για να υπάρξει ισορροπία και ο πληθωρισμός να φθάσει στο 2% τα επόμενα λίγα χρόνια, θα πρέπει να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν μπορεί να πει πότε θα ξεκινήσει η αύξηση των επιτοκίων, σημειώνοντας ότι εκεί που δίνεται έμφαση είναι ότι η αναπροσαρμογή των επιτοκίων θα είναι σταδιακή και περισσότερο περιορισμένης έκτασης έναντι του παρελθόντος.
Σημειώνεται ότι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα βρετανικά επιτόκια δεν πρόκειται να αυξηθούν πριν από το τρίτο τρίμηνο του 2015, καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ και η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου μειώνουν τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της ΒοΕ, M. Carney, έχει ταχθεί κατά της αύξησης των επιτοκίων από τότε που ανέλαβε τα ηνία της το 2013, επικαλούμενος τις αδύναμες εξαγωγικές αγορές, τη μη πλήρη ανάκαμψη του χρηματοοικονομικού τομέα από την κρίση και τις συνεχιζόμενες πιέσεις από τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.
Ωστόσο, η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα παραμείνει ισχυρή, με την BoE να προβλέπει επέκτασή της κατά 3,5% το 2014, τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και μία δεκαετία, για να επιβραδύνει στο 2,9% το 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης