Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fake το σχέδιο δολοφονίας Zelensky - Απεγνωσμένο προπέτασμα καπνού από το ουκρανικό καθεστώς που πέφτει με πάταγο

Fake το σχέδιο δολοφονίας Zelensky -  Απεγνωσμένο προπέτασμα καπνού από το ουκρανικό καθεστώς που πέφτει με πάταγο
Τι κρύβεται πίσω από την σκοτεινή αυτή υπόθεση;
Σχετικά Άρθρα
Δύο Ουκρανοί αξιωματικοί της αντικατασκοπείας συνελήφθησαν για φερόμενο σχέδιο δολοφονίας του Volodymyr Zelensky.
Τι κρύβεται όμως πίσω από την σκοτεινή αυτή υπόθεση;
Η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) ισχυρίζεται ότι απέτρεψε μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Volodymyr Zelensky.
Οι δύο ύποπτοι που συνελήφθησαν στις 7 Μαΐου λέγεται ότι είναι συνταγματάρχες της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας της Ουκρανίας (UDO), της εγχώριας υπηρεσίας αντικατασκοπείας της χώρας.
Ο πολιτικός αναλυτής Alexander Asafov επισημαίνει το χρονικό πλαίσιο της υποτιθέμενης συνωμοσίας.

Αποπροσανατολισμός για να μείνει στην εξουσία ο Zelensky


Το σχέδιο αποκαλύφθηκε μετά από έναν δρακόντειο νόμο επιστράτευσης, μια απεγνωσμένη προσπάθεια ανατροπής της συνεχιζόμενης υποχώρησης των ουκρανικών δυνάμεων.
Δεν πρέπει επίσης να περνά απαρατήρητο ότι η πενταετής θητεία του Zelensky εκπνέει στις 20 Μάιου.
Μετά από αυτή την ημερομηνία, καθήκοντα προέδρου θα πρέπει να αναλάβει ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου, μέχρι την εκλογή νέου προέδρου σύμφωνα με το ουκρανικό Σύνταγμα.
Όμως ο Zelensky αρνείται να εγκαταλείψει το αξίωμα κατά παράβαση του νόμου.
Η υποτιθέμενη συνωμοσία «θα μπορούσε να είναι ένα τεχνητό ιδεολογικό κατασκεύασμα με σκοπό να αποσπάσει την προσοχή από πραγματικά σημαντικά ζητήματα, όπως η αναγκαστική επιστράτευση και η ανάπτυξή τους στην πρώτη γραμμή», είπε ο Asafov στο Sputnik.
Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα «για τη στέρηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών που ζουν στο εξωτερικό, και μια σειρά άλλων προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της νομιμότητας του Zelensky».

Έντονη εσωτερική διαμάχη για την εξουσία

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι έχει ξεσπάσει σκληρή διαμάχη στον στενό κύκλο του Zelensky, μετά τη σύγκρουση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου και του πρώην αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγού Valery Zaluzhny και άλλων στρατηγών για την αποτυχημένη καλοκαιρινή αντεπίθεση.
Ο Zaluzhny αποπέμφθηκε ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκε πρέσβης της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο — αλλά έκτοτε ο πρώην αρχιστράτηγος είναι…εξαφανισμένος.
Εάν η απόπειρα δολοφονίας δεν είναι fake, τότε είναι πιθανό ο ουκρανικός στρατός να προσπάθησε να απαλλαγεί από τον Zelensky, σύμφωνα με τον Asafov.
Η συνωμοσία θα μπορούσε επίσης να ήταν αποτέλεσμα εσωτερικής διαμάχης για την εξουσία μεταξύ πολιτικών φατριών στο Κίεβο.
«Υπάρχει εσωτερικός ανταγωνισμός», είπε ο Asafov.
«Γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά έντονη τώρα και ότι υπάρχουν ολιγάρχες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο χρηματοδοτούν διάφορες διαδικασίες πληροφόρησης.
Επιπλέον, ελλείψει εκλογών, ο Zelensky πάψει εντελώς να είναι νόμιμος σε λίγες ημέρες.
Ως εκ τούτου, υπάρχει μια αναδυόμενη εσωτερική διαμάχη», εκτιμά ο ειδικός.

Η Δύση κοιτάζει και εναλλακτικό πρόεδρο στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τον Asafov, οι Ουκρανοί πολιτικοί εμπλέκονται σε έναν παρασκηνιακό αγώνα.
Μερικοί από τους ανταγωνιστές του Zelensky είτε διαμένουν στο εξωτερικό είτε ταξιδεύουν συχνά εκεί για διαβουλεύσεις.
Φιγούρες όπως ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko έχουν ιστορικό στενής συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ.
Η Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) αποκάλυψε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Δύση ανησυχεί εξαιρετικά για την αυξανόμενη αντιδημοφιλία του Zelensky στο εσωτερικό και έχει εντείνει την αναζήτησή της για έναν εναλλακτικό πρόεδρο της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Δύση επικοινώνησε με τους Petro Poroshenko, Vitaly Klitschko, Andriy Yermak, Valery Zaluzhny και τον πρώην πρόεδρο του ουκρανικού κοινοβουλίου Dmytro Razumkov.
Η Ρωσία πιστεύει ότι τα εν λόγω άτομα θα μπορούσαν να γίνουν βασικοί παίκτες εάν χρειαστεί επείγουσα αλλαγή στην ηγεσία του καθεστώτος του Κιέβου.

Καμία σχέση η Ρωσία με το υποτιθέμενο σχέδιο δολοφονίας

Πρόσφατα, οι ρωσικές αρχές συμπεριέλαβαν τον Ουκρανό πρόεδρο σε λίστα καταζητούμενων λόγω των εγκλημάτων του, αλλά σε αντίθεση με την ουκρανική κυβέρνηση, η οποία διατηρεί δημόσια λίστα θανάτου, οι Ρώσοι δεν έχουν σχέδια δολοφονίας κατά καταζητούμενων ατόμων.
Το ρωσικό ενδιαφέρον για τη σύλληψη του Zelensky χρησιμοποιείται ως αφήγημα για να δικαιολογηθεί η υποτιθέμενη ρωσική «ευθύνη» για την πρόσφατη συνωμοσία αλλά στην πραγματικότητα αυτό είναι απλώς πολεμική προπαγάνδα, εξηγεί ο αναλυτής Lucas Leiroz.
«Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να πούμε ότι οι ίδιοι οι εταίροι της Ουκρανίας ενδιαφέρονται για την εξάλειψη του Zelensky.
Όπως αναφέρθηκε πολλές φορές, δυτικοί στρατηγοί προτείνουν την αντικατάσταση του Zelensky από το 2022, θεωρώντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος έχει εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο και θεωρείται πλέον ως μια δυσάρεστη φιγούρα από τη δυτική κοινή γνώμη.
Τα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν δείχνουν ότι το αρχικό σχέδιο ήταν να πραγματοποιηθεί αυτή η αντικατάσταση μέσω εκλογών στο Κίεβο, κάτι που θα βοηθούσε επίσης στην αποκατάσταση της εικόνας της Ουκρανίας ως δήθεν δημοκρατικής χώρας», σημειώνει ο Leiroz.
Ωστόσο, ο Zelensky φαίνεται ότι έχει καταλάβει τις προθέσεις των «συμμάχων» του, γι' αυτό και οι εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν.
Έτσι, αντιμέτωπος με την απελπισία να τον αντικαταστήσει, είναι πιθανό η Δύση να κατέφυγε σε μεθόδους δολιοφθοράς και δολοφονίας.

Μόνη ελπίδα του Zelensky ...η παράδοση στη Ρωσία

Για τους Ρώσους, δεν έχει σημασία ποιος είναι στην εξουσία στο Κίεβο.
Όσο είναι στην εξουσία το ουκρανικό καθεστώς μετά το 2014, δεν θα υπάρχει ειρήνη.
Το καθεστώς του Κιέβου συμφώνησε να μετατρέψει την Ουκρανία σε πληρεξούσιο του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας, γι' αυτό οι Ρώσοι βλέπουν τη Συλλογική Δύση και όχι το Κίεβο ως πραγματικό εχθρό.
«Ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην εξουσία στο Κίεβο, θα συνεχίσει να υπάρχει σύγκρουση όσο η χώρα υπακούει στις εντολές του ΝΑΤΟ.
Αντί να σκοτώσει τον Zelensky, η πραγματική έγνοια της Ρωσίας είναι να εξαλείψει τα δυτικά όπλα και τους ξένους μισθοφόρους, καθώς και να προχωρήσει στο πεδίο της μάχης και να καταλάβει πλήρως τις επανενσωματωμένες περιοχές. 
Δουλεύοντας ως πληρεξούσιος, ο Zelensky έφερε τον εαυτό του σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση.
Το να είσαι σύμμαχος με τη Δύση αποδείχθηκε πραγματική θανατική ποινή. Ίσως το καλύτερο για αυτόν θα ήταν να παραιτηθεί και να παραδοθεί στις ρωσικές αρχές.
Αυτή θα είναι μια πιο ασφαλής μοίρα για αυτόν από το να επιμένει στη φιλία με το ΝΑΤΟ», καταλήγει ο Leiroz.

Το υποτιθέμενο σχέδιο δολοφονίας Zelensky


Στις 7 Μαΐου, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανέφερε ότι δύο ανώτεροι αξιωματικοί του Τμήματος Κρατικής Ασφάλειας της Ουκρανίας συνελήφθησαν ως ύποπτοι ότι «προετοίμαζαν απόπειρα εναντίον του Zelensky».
Η SBU ισχυρίζεται οι εντολές διατάχθηκαν από ρωσικές ειδικές υπηρεσίες.
Ο επικεφαλής ενός από τα τμήματα της Διοίκησης Κρατικής Φρουράς της Ουκρανίας, Andrei Guk, συνελήφθη ως ύποπτος για προδοσία.
Οι δυνάμεις ασφαλείας τον κατηγορούν για συλλογή και μετάδοση πληροφοριών για μια σειρά από προστατευόμενα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Zelensky.
Ο συνταγματάρχης Andrei Guk και ο ανώνυμος συνάδελφός του, ένας άλλος αξιωματικός με τον βαθμό του συνταγματάρχη, συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν μαζί με άλλα τρία άτομα απόπειρες κατά του Προέδρου της Ουκρανίας και ορισμένων άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της SBU και του αρχηγού της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GUR).
Ως αποτέλεσμα των επιχειρήσεων έρευνας, βρέθηκαν όπλα και «μια σειρά από άλλα στοιχεία για τη συμμετοχή των υπόπτων στην προετοιμασία των επιθέσεων».
Σύμφωνα με την SBU, ο Zelensky σχεδιαζόταν να «συλληφθεί όμηρος».
Όσο για τον επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, επρόκειτο να τον σκοτώσουν εξαπολύοντας πυραυλική επίθεση στο σπίτι του.
Οι επιτιθέμενοι φέρεται να επρόκειτο να εξοντώσουν τους πιθανούς επιζώντες της επίθεσης με χτυπήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Την ίδια στιγμή, η SBU ισχυρίζεται ότι drones και νάρκες έφεραν προσωπικά ο συνταγματάρχης Guk από άλλη περιοχή της χώρας.
Ο Andrei Guk ήταν κοντά στον αρχηγό της κρατικής φρουράς, ο οποίος διορίστηκε στη θέση από τον ίδιο τον Zelensky.
Ως εκ τούτου, η κράτηση αξιωματικών είναι πιθανότατα μια άλλη εκδήλωση της εσωτερικής διαμάχης στην ηγεσία των ουκρανικών αρχών.
Τα παραμύθια για τα σχέδια ομηρίας του Προέδρου και εκτόξευσης πυραύλων στον αρχηγό της GUR είναι πιο κατάλληλα για υπερπαραγωγές στο Χόλιγουντ, αλλά το Κίεβο συνεχίζει να τα λέει στον πολύπαθο ουκρανικό λαό, ο οποίος είναι έτοιμος να πιστέψει κάθε ψέμα μετά από δεκαετίες εθνικιστικής προπαγάνδας.
Ταυτόχρονα, η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για τον θάνατο του εν ενεργεία προέδρου της Ουκρανίας Zelensky, επειδή είναι μια αδύναμη φιγούρα μαριονέτα και ένας φτωχός πολιτικός, που χάνει ραγδαία την υποστήριξη του κοινού.
Από την άλλη πλευρά, στις 6 Μαΐου, η Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών ανέφερε ότι «οι Αμερικανοί έχουν εντείνει τις προσπάθειες να βρουν μια εναλλακτική λύση» στον Zelensky.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης