Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτωτικό γύρισμα για το ρούβλι σε νέα ιστορικά χαμηλά - Στο -48% έναντι του δολαρίου το 2014

Πτωτικό γύρισμα για το ρούβλι σε νέα ιστορικά χαμηλά - Στο -48% έναντι του δολαρίου το 2014
Θα πρέπει να σταθεροποιηθεί η τιμή του πετρελαίου ώστε να μπει τέλος στη διολίσθηση του ρουβλίου, σύμφωνα με τη UBS Wealth Management
(upd2)Στο κενό φαίνεται ότι πέφτει η πρωτοφανής κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο από το 10,5% στο 17%, με το ρούβλι να επιστρέφει στην πτωτική του πορεία, χάνοντας τα πρωινά του κέρδη.
Ειδικότερα, αυτήν την ώρα, το ρούβλι κινείται με απώλειες 0,5% στα 64,16 δολάρια, ενώ το πρωί βρέθηκε να κερδίζει έως και 10,8%.
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκ το πρωί και το χρηματιστήριο της Μόσχας, με τον δείκτη Micex να υποχωρεί έως και -8%, ωστόσο αυτή την ώρα η πτώση έχει περιοριστεί στο -0,20% στις 1.422 μονάδες. 

Στο 50% σχεδόν οι απώλειες για το ρούβλι έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια του 2014



Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Οι διολισθαίνουσες τιμές του πετρελαίου και η υποχώρηση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Κίνα επηρέασαν τις ασιατικές αγορές την Τρίτη, ενώ το ρούβλι καταγράφει άλμα έναντι του δολαρίου, μετά την αύξηση των βασικών επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να θέσει τέλος στην κατάρρευση του ρωσικού νομίσματος.

Η βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε επτά μήνες τον Δεκέμβριο, καθώς οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν, ένα ακόμη στοιχείο που καταδεικνύει την «κούραση» στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, ενώ αυξάνει τις προσδοκίες για την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων προκειμένου να αποτραπεί οξεία οικονομική επιβράδυνση.
«Οι ανησυχίες για τη ρωσική οικονομία και η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας πλήττουν τη γενική διάθεση και η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου συνιστούν απειλή για την παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ», σημειώνει αναλυτής της BNP Paribas.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 17% από 10,5% προηγουμένως, σε μια κίνηση με στόχο να περιορίσει τη συνεχή διολίσθηση και τους πληθωριστικούς κινδύνους.
Οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελούν τα κύρια έσοδα από τις εξαγωγές για τη Ρωσία.
Παράλληλα, οι σκληρότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ προς τη Μόσχα, που ψηφίστηκαν από το αμερικανικό Κογκρέσο την Παρασκευή, ήρθαν να προστεθούν στα οικονομικά δεινά της Ρωσίας.
Η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος είχε αποδυναμωθεί κάτω από τα 60 ρούβλια έναντι του δολαρίου, πριν φθάσει στα 67 κάποια στιγμή τη Δευτέρα, μετά την οξεία πτώση της τιμής του πετρελαίου, για να κλείσει τη διαπραγμάτευση στα 60,25 ρούβλια ανά δολάριο.
Σήμερα, Τρίτη, διαπραγματεύεται στα 61,17 ρούβλια ανά δολάριο.
«Οι τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να σταθεροποιηθούν ώστε το ρούβλι να βρει έναν πάτο, όμως η κίνηση αυτή είναι ό,τι πρέπει να κάνει η κεντρική τράπεζα», ανέφερε αναλυτής της UBS Wealth Management στη Νέα Υόρκη για τις αναδυόμενες αγορές.
Οι τιμές του πετρελαίου και σήμερα, Τρίτη, δέχονται πιέσεις, καθώς ο ΟΠΕΚ ανέφερε για μια ακόμη φορά ότι δεν θα προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής, παρά τις ανησυχίες για υπερπροσφορά και ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τόνισαν ότι δεν είναι απαραίτητη μια έκτακτη σύσκεψη για τη στήριξη των τιμών, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι χώρες του Κόλπου είναι έτοιμες για χαμηλότερες τιμές.
Σημειώνεται ότι το αργό πετρέλαιο με αναφορά στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 0,4% στις ασιατικές αγορές, στα 55,69 δολάρια το βαρέλι, πριν αγγίξει νέο χαμηλό από τον Μάιο του 2009 στα 55,02 δολ. τη Δευτέρα.
Το πετρέλαιο Brent βρήκε καταφύγιο στα 60,82 δολάρια, αφού υποχώρησε έως το χαμηλό των 60,20 δολ. τη Δευτέρα, που αποτελεί χαμηλό από τον Ιούλιο του 2009.

(πρώτη ενημέρωση 16 Δεκεμβρίου 2014, 09:16)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης