Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Με εκροή κεφαλαίων και περαιτέρω υποτίμηση του νομίσματός της απειλείται η Ρωσία

El-Erian: Με εκροή κεφαλαίων και περαιτέρω υποτίμηση του νομίσματός της απειλείται η Ρωσία
Την υποβάθμιση της Ρωσίας από την S&P ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλοι οίκοι αξιολόγησης, σημειώνει σε άρθρο του ο Mohamed El-Erian
Τα ρωσικά επιχειρηματικά ομόλογα, καθώς και οι ρωσικές τράπεζες απειλούνται με υποβάθμιση, μετά την υποβάθμιση της Ρωσίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, προειδοποιεί σε άρθρο του ο Mohamed El-Erian.
Ο οικονομικός σύμβουλος της Allianz, προσθέτει ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο και άλλοι οίκοι αξιολόγησης να ακολουθήσουν το παράδειγμα της S&P και να υποβαθμίσουν την Ρωσία.
Σημειώνεται ότι μόλις χθες, η S&P προχώρησε σε υποβάθμιση της Ρωσίας σε BB+ με αρνητικό outlook, λόγω των αρνητικών προοπτικών για την οικονομία της.
Ως αποτέλεσμα, σημειώνει ο El-Erian, το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ρωσία φθίνει, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και μαζικές πωλήσεις ομολόγων, περιορισμένη προθυμία για μακροπρόθεσμα ομόλογα και προσέλκυση επενδυτών προβληματικών χρεών, παρά τα μεγάλα spreads.
Επιπλέον, η υποβάθμιση και τα παρελκόμενά της, ενδέχεται να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ρωσική οικονομία, η οποία ήδη είναι «πληγωμένη», οδηγώντας σε περαιτέρω υποβάθμιση του ρουβλίου, σε αθρόα εκροή κεφαλαίων και σε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για τον έλεγχο των εισαγωγών και των βασικών αγαθών.
Όλα, ωστόσο, εξαρτώνται, σε μεγάλο βαθμό, από την αντίδραση του Vladimir Putin, καθώς οι αποφάσεις και οι κινήσεις του ενδέχεται να επιφέρουν νέες κυρώσεις από τη Δύση και νέα αντίποινα από τη Ρωσία.
Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, προειδοποιεί ο El-Erian, τότε το πλήγμα για την ρωσική οικονομία θα ήταν βαθύ, η Ευρώπη θα επέστρεφε στην ύφεση και οι συνθήκες για την παγκόσμια οικονομία θα γίνονταν πολύ επικίνδυνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης