Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κινήσεις απελπισίας: Οι ΗΠΑ πιέζουν την ομάδα των G7 για νέο πακέτο 50 δισ. δολ. στην Ουκρανία

Κινήσεις απελπισίας: Οι ΗΠΑ πιέζουν την ομάδα των G7 για νέο πακέτο 50 δισ. δολ. στην Ουκρανία
Το πακέτο θα χρηματοδοτηθεί από τους τόκους που προέρχονται από επενδύσεις που χρησιμοποιούν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που είναι «παγωμένα» αυτή τη στιγμή σε δυτικές τράπεζες
Στο πλαίσιο της πιο πρόσφατης αμφιλεγόμενης απόφασης των δυτικών συμμάχων (μερικών από αυτούς τουλάχιστον) για κατάσχεση ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων και παράδοση τους στην Ουκρανία, η κυβέρνηση Biden ηγείται των συνομιλιών μεταξύ των χωρών της G7 για τη δέσμευση για ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για το Κίεβο αξίας έως και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Ιδανικά, αυτό είναι κάτι στο οποίο θα θέλαμε να συμμετάσχει ολόκληρη η G7, να είναι μέρος (της προσπάθειας), όχι απλώς να το κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μόνες», δήλωσε στο Bloomberg (5/5) η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen.
Επιβεβαίωσε επίσης ότι οι χώρες της G7 «συζητούν» επί του παρόντος το σχέδιο ενώ οι αποφάσεις αναμένονται στη σύνοδο του Ιουνίου.
Το πακέτο θα χρηματοδοτηθεί από τους τόκους που προέρχονται από επενδύσεις που χρησιμοποιούν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που είναι «παγωμένα» αυτή τη στιγμή σε δυτικές τράπεζες.
Το μεγαλύτερο μέρος των «παγωμένων κεφαλαίων» βρίσκεται σε ευρωπαϊκές τράπεζες και ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ φοβούνται ότι το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν η καταστροφική αντίδραση των ρώσων με σημαντικά αντίποινα και η παγκόσμια δυσπιστία στο τραπεζικό της σύστημα.
Αυτά τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια) λέγεται ότι παράγουν περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ (5,3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε κέρδη ετησίως.
Σύμφωνα με περισσότερες λεπτομέρειες τις οποίες περιλαμβάνει το δημοσίευμα του Bloomberg:
Περίπου 159 δισ. ευρώ παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων απέφεραν καθαρά κέρδη 557 εκατ. ευρώ (601 εκατ. δολάρια) από τις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Euroclear.
Από πέρυσι, τα περιουσιακά στοιχεία έχουν αποφέρει καθαρά κέρδη περίπου 3,9 δισ. ευρώ.
Τα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που κατέχει η εταιρεία θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και στα 190 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2028 καθώς ωριμάζουν στη ονομαστική τους αξία, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για το σχέδιό τους μέχρι τη συνάντηση της G7 του Ιουνίου στην Ιταλία, όπου θα μπορούσε να υπογραφεί.
Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν πρόσφατα επικαλεστεί ευφημισμούς όπως ο τίτλος  «δεσμοί ελευθερίας» για να... πουλήσουν την ιδέα μεταξύ των συμμάχων.
Σε απάντηση, το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι θα είναι «εξαιρετικά σκληρό» στην απάντησή του στους «κλέφτες» που οικειοποιούνται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου ό,τι ανήκει στη Ρωσία.
«Δεδομένου ότι η χώρα μας το έχει χαρακτηρίσει ως κλοπή, η στάση θα είναι απέναντι στους κλέφτες», δήλωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Όχι ως πολιτικοί χειριστές, όχι ως τεχνοκράτες που υπερέβησαν το ρόλο τους, αλλά ως κλέφτες», τόνισε.
Οι δυτικοί σύμμαχοι από την πρόσφατη απελπισία τους για τα μειωμένα πυρομαχικά της Ουκρανίας, προσπαθούν να βρουν παραθυράκια προκειμένου να απελευθερώσουν επιπλέον κεφάλαια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην πολεμική προσπάθεια.
Ποια ρωσικά περιουσιακά στοιχεία υπόκεινται σε κυρώσεις και πού είναι «παγωμένα»

Ο ρόλος της Βρετανίας

Η Βρετανία βρίσκεται εν τω μεταξύ στην πρώτη γραμμή των χωρών που υποστηρίζουν ότι το σύνολο όλων των υποκείμενων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να δημευθεί πλήρως και να χρησιμοποιηθεί για την Ουκρανία.
"Η άποψή μας είναι απλή: Μια μέρα, η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις και δεν έχει νόημα να περιμένει αυτές τις αποζημιώσεις.
Είναι πιο λογικό να χρησιμοποιηθούν τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία και να διατεθούν αυτά τα χρήματα τώρα", επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron τον Μάρτιο.
Έκτοτε, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιμείνει στη θέση του, προωθώντας επίσης το σχέδιο κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της Ουάσιγκτον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης