Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Mundo: H EKT «βυθίζει» τις ελληνικές τράπεζες κλείνοντας τη στρόφιγγα χρηματοδότησης στην Ελλάδα

El Mundo: H EKT «βυθίζει» τις ελληνικές τράπεζες κλείνοντας τη στρόφιγγα χρηματοδότησης στην Ελλάδα
Χωρίς τη στήριξη των αγορών, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υφίσταται μεγαλύτερες πιέσεις για μια νέα διάσωση
Στις συνέπειες που είχε η απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα, τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο όσο και στα ομόλογα, αναφέρεται σε άρθρο της η ισπανική εφημερίδα El Mundo.
Όπως σημειώνει, το χτύπημα που δέχθηκε την Τετάρτη η νέα ελληνική κυβέρνηση στη Φρανκφούρτη έχει προκαλέσει νέα φυγή κεφαλαίων από την ελληνική αγορά, εκτοξεύοντας την απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά πάνω από τις 1.000 μονάδες.
Με μόλις το 20% των ελληνικών ομολόγων να εξαρτάται από τις αγορές, καθώς η Ελλάδα είναι ακόμη υπό την προστατευτική ομπρέλα του προγράμματος διάσωσης, η απόρριψη της Ελλάδας από τους επενδυτές έρχεται σε αντίθεση με το σχέδιο του έλληνα πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, που αυτές τις ημέρες έχουν επιδοθεί σε ένα «road show» σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να εξασφαλίσουν στήριξη.
Η απάντηση των επενδυτών στην απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα ήταν άμεση, το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει στο μέσον της συνεδρίασης απώλειες περί το 6%, ενώ και το ασφάλιστρο έναντι κινδύνου ξεπέρασε τις 1.000 μονάδες βάσης.
Η χρηματοοικονομική πίεση που υφίσταται η χώρα από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές έχει πλήξει τον τραπεζικό κλάδο, που εξακολουθεί να εξαρτάται από την ΕΚΤ για την επιβίωσή του.
Παράλληλα, τονίζεται ότι στην πίεση που δέχονται οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι στη δημοπρασία ομολόγων που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, η χώρα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό που είχε θέσει ως στόχο.
Χωρίς τη στήριξη των επενδυτών και χωρίς την υποστήριξη της ΕΚΤ, η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί καταδικασμένη να υποστεί μια νέα διάσωση, καθώς η βοήθεια της τρόικας λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης