Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΔΝΤ): Καλεί τους G20 να δράσουν άμεσα για την επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας

Lagarde (ΔΝΤ): Καλεί τους G20 να δράσουν άμεσα για την επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας
Απειλή για την παγκόσμια οικονομία, ο κίνδυνος Ιαπωνία και Ευρωζώνη να συνεχίσουν να είναι παγιδευμένες σε χαμηλή ανάπτυξη και πληθωρισμό για παρατεταμένη χρονική περίοδο
Να δράσουν άμεσα καλεί τις χώρες-μέλη της G20 η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η παγκόσμια οικονομία να εξακολουθήσει να παρουσιάζει αδύναμη ανάπτυξη, με ελάχιστη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με την Lagarde, είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι δεσμεύσεις της συνόδου της G20 στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, που θα μπορούσαν να φέρουν 2 τρισ. δολάρια (1,7 τρισ. ευρώ) στην παγκόσμια οικονομία και να δημιουργήσουν εκατομμύρια θέσεων εργασίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Παράλληλα, η διευθύντρια του ΔΝΤ υπογραμμίζει την αναγκαιότητα επενδύσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης των οικονομιών.
«Η χαλαρή νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι ουσιώδης για τη στήριξη της ζήτησης σε πολλές χώρες και η δημοσιονομική προσαρμογή θα έπρεπε να διατηρηθεί υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης, όμως αυτό δεν είναι αρκετό», σημείωσε.
Παράλληλα, πέραν του εν δυνάμει κινδύνου από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, η διευθύντρια του DNT προειδοποιεί για την παρουσία κινδύνων για την οικονομία, συμπεριλαμβανομένης του «νομισματικού μη συγχρονισμού», που υποδηλώνει τη σκλήρυνση της στάσης της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (FED), όταν άλλες κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε περαιτέρω χαλάρωση των πολιτικών τους.
Επίσης, η Lagarde προειδοποιεί για τον κίνδυνο που δημιουργεί η ενίσχυση του δολαρίου, ιδιαίτερα μεταξύ των αναδυόμενων χωρών, αφού ορισμένες από τις τράπεζες και τις εταιρείες τους έχουν δανειστεί περισσότερο σε δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια.
Από την άλλη πλευρά, εκτιμά μια ακόμη πιθανή απειλή για την παγκόσμια οικονομία προέρχεται από τον κίνδυνο η Ιαπωνία και η Ευρωζώνη να συνεχίσουν να είναι παγιδευμένες σε μια «ζώνη του λυκόφωτος» χαμηλής ανάπτυξης και  χαμηλού πληθωρισμού για παρατεταμένη χρονική περίοδο.
«Αυτή η κατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο της ύφεσης και του αποπληθωρισμού, θέτοντας ακόμα περισσότερα εμπόδια στη μείωση της ανεργίας», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης