Τελευταία Νέα
Διεθνή

Noyer: «Έσχατη λύση» οι έλεγχοι κεφαλαίου στην Ελλάδα - Μόνος δρόμος, οι μεταρρυθμίσεις

tags :
Noyer: «Έσχατη λύση» οι έλεγχοι κεφαλαίου στην Ελλάδα - Μόνος δρόμος, οι μεταρρυθμίσεις
Η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τις αγορές ομολόγων ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς - Στόχος είναι και η ενίσχυση της αγοράς ABS
(upd) Έσχατη λύση αποτελούν οι έλεγχοι κεφαλαίου για την Ελλάδα, προκειμένου να σταματήσει τη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα, τόνισε το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christian Noyer, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV.
Ειδικότερα, ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα έπρεπε να εφαρμόσει ελέγχους κεφαλαίων σημείωσε ότι «δεν θα απαντήσω, διότι πραγματικά αποτελεί ένα εργαλείο έσχατης λύσης» και πρόσθεσε ότι κατά την άποψή του, «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών».
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται να ακολουθήσει έναν ξεκάθαρο δρόμο μεταρρυθμίσεων, που στόχο θα έχουν την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει να διορθώσει τις οικονομικές πληγές της, κάτι που δεν ζήτησαν μόνον οι ευρωπαίοι εταίροι της, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Χρειαζόμαστε έναν σαφή δρόμο οικονομικής πολιτικής που θα οδηγήσει σε οικονομική επιτυχία, αυτό είναι που όλοι ζητάμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Chr. Noyer σημείωσε ότι η ΕΚΤ αξιολογεί το πρόγραμμα έκτακτης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να τους παρέχει με επαρκή ρευστότητα για να υποστηρίξουν την ελληνική οικονομία.
Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι το πρόγραμμα αυτό δεν μπορεί να σχεδιαστεί για να καλύπτονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης.
Εν τω μεταξύ, το μέλος της ΕΚΤ σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τις αγορές ομολόγων ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι το QE της ΕΚΤ ωθεί άλλους παίκτες της αγοράς προς περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου.
Η ΕΚΤ στοχεύει στην ενίσχυση της αγοράς ABS, ενώ υπάρχει λίγη διάθεση να προχωρήσει βαθύτερα μέσα στις αρνητικές τιμές των ομολόγων.
Αν και η ΕΚΤ έχει πει ότι οι τιμές μπορεί να είναι στο κάτω όριο και οι αποδόσεις των ομολόγων να περιορίζονται στο αρνητικό ποσοστό, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να προσαρμόσει τα ποσοστά αυτά περαιτέρω, δήλωσε ο Noyer.

(Πρώτη ενημέρωση 12:39, 23 Μαρτίου 2015)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης