Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mersch (ΕΚΤ): Επιδεινώνεται η κατάσταση στην ελληνική οικονομία - Είμαστε μακριά από συμφωνία

tags :
Mersch (ΕΚΤ): Επιδεινώνεται η κατάσταση στην ελληνική οικονομία - Είμαστε μακριά από συμφωνία
Αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνη είναι μια κρίση όταν την κατάσταση αναλαμβάνουν μέρη του πολιτικού φάσματος που δεν έχουν εμπειρία στη διακυβέρνηση ή στο πως λειτουργεί η Ευρώπη
Τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας έχουν σαφώς επιδεινωθεί.
Δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά αποδεικνύει πόσο επικίνδυνη είναι μια κρίση όταν την κατάσταση αναλαμβάνουν μέρη του πολιτικού φάσματος που δεν έχουν εμπειρία στη διακυβέρνηση ή στο πως λειτουργεί η Ευρώπη.
Αυτό αναφέρει σε σημερινή συνέντευξή του στην Börsen-Zeitung ο Yves Mersch, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος ρωτήθηκε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο δίμηνο.
Αναφορικά με τη χρήση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) από τις ελληνικές τράπεζες, ο Mersch ανέφερε ότι η ΕΚΤ εφαρμόζει τους κανόνες.
"Θα πρέπει να γίνει προσεκτική διαχείριση των περιθωρίων που δίνει ο μηχανισμός, ώστε να μην υπάρξει καλυμμένη χρηματοδότηση της κυβέρνησης", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται αν μια χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές.
Αναφορικά με το αίτημα της Αθήνας να αυξήσει τα όρια για την έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων του Δημοσίου, τα έντοκα γραμμάτια, ο Mersch ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν έχει ακόμη καταλήξει σε μια οριστική άποψη επί του θέματος.
Για τον ίδιο, αυτό είναι μια δυναμική διαδικασία: Όσο περισσότερο μια χώρα - και ένα τραπεζικό σύστημα - χάνει την πρόσβαση στην αγορά, τόσο λιγότερο πιθανό φαίνεται να την ανακτήσει σύντομα.
Η απάντηση της ΕΚΤ είναι να παρατηρεί από πολύ κοντά τη διαδικασία, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε καταστρατήγηση της απαγόρευσης της νομισματικής χρηματοδότησης.
Απαντώντας στις κατηγορίες της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ΕΚΤ ήταν λιγότερο αυστηρή με την προηγούμενη κυβέρνηση το 2012, ο Mersch ανέφερε ότι εκείνη την εποχή υπήρχε ένα πρόγραμμα, μια κυβέρνηση και η προοπτική μιας επιτυχημένης αναθεώρησης του προγράμματος και η εφαρμογή του.
Επί του παρόντος, είμαστε μακριά από συμφωνία.
Υποσχέσεις από μόνες τους δεν είναι αρκετές.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν σαφώς επιδεινωθεί.
Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.
Δείχνει επίσης πόσο επικίνδυνη είναι η κρίση αν αυτή οδηγεί σε κυβερνήσεις που δεν έχουν καμία εμπειρία από διακυβέρνηση ή για το πώς λειτουργεί η Ευρώπη.
Αυτό, στη συνέχεια, απαιτεί μια περίοδο προσαρμογής, η οποία είναι δύσκολη όταν δεν υπάρχει χρόνος.
Αναφορικά με τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων ώστε να σταματήσουν οι τεράστιες εκροές κεφαλαίων, ο Mersch ανέφερε ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι "ξένοι" σε μια νομισματική ένωση και θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Τέλος, σε ερώτηση για το πόσο είναι πιθανό η Ελλάδα εσκεμμένα ή "κατά λάθος" να αφήσει τη ζώνη του ευρώ, ο Mersch ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι θα κάνουν τα πάντα να αποφευχθεί το ατύχημα.
"Αυτή είναι η προσέγγισή μας, και αυτό είναι, νομίζω, η προσέγγιση σε όλη την Ευρώπη", ανέφερε χαρακτηριστικά.
"Αλλά μπορεί κανείς να πει με σαφήνεια: έχουμε κανόνες στην Ευρώπη, και όλοι πρέπει να τους τηρούμε", κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης