Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Grexit ή Brexit; Τι φοβάται περισσότερο η Ευρώπη - Δύσκολη η επόμενη θητεία για τον Cameron

Βρετανία: Grexit ή Brexit; Τι φοβάται περισσότερο η Ευρώπη - Δύσκολη η επόμενη θητεία για τον Cameron
H επανεκλογή Cameron φέρνει «άσχημα νέα για την Ευρώπη» έγραψε μετά τα αποτελέσματα το γερμανικό Spiegel 
Η ανέλπιστη πριν από λίγους μήνες, σαρωτική νίκη του D.Cameron στις εκλογές της περασμένης Πέμπτης (7/5) που του δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, στρέφει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης στη χώρα που φλερτάρει πλέον ανοικτά με το ενδεχόμενο απομάκρυνσή της από την ΕΕ.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολιτικοί αναλυτές ανά τον κόσμο σχολιάζουν το ότι «εδώ και μήνες όλοι περιμένουν ένα Grexit ο σοβαρός κίνδυνος είναι τελικά αυτός ενός Brexit».
Σύμφωνα με τον Hugo Dixon, επικεφαλής αναλυτή του Reuters Breakingviews «η χθεσινή εκλογική νίκη αυξάνει τις πιθανότητες εξόδου της Βρετανίας» γεγονός που έχει αρχίσει να ταράζει τα νερά.
Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε άρθρο του, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων υποστήριζε, πως η επανεκλογή Cameron φέρνει «άσχημα νέα για την Ευρώπη» υπονοώντας οτι, εάν ο βρετανός πρωθυπουργός μπλόφαρε με το δημοψήφισμα, τώρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Οπως κι αν έχει, η προεκλογική δέσμευση του βρετανού πρωθυπουργού να θέσει το ζήτημα σε δημοψήφισμα το 2017, σε περίπτωση επανεκλογής του, τρομάζει την ΕΕ που αντιλαμβάνεται πλέον ότι θα πρέπει να κάνει μεγάλες παραχωρήσεις στις οικονομικές απαιτήσεις της Βρετανίας εάν θέλει να την κρατήσει στους κόλπους της.
Την ίδια ώρα ο βρετανικός Τύπος σχολιάζει ότι τα επόμενα χρόνια της θητείας του Cameron δεν θα είναι σπαρμένη με ρόδα.
«Είναι καιρός για τον κ. Κάμερον να βρει τον W. Churchill που έχει μέσα του. H πλειοψηφία του είναι μικρή και δεν θα είναι εύκολο να την χρησιμοποιήσει. Η αληθινή δουλειά του αρχίζει τώρα», γράφουν οι Times.
«Στη δεύτερη και τελευταία θητεία του, θα χρειαστεί να δείξει πολύ μεγαλύτερη σοφία, συνέπεια και όραμα απ' ό,τι έδειξε στη διάρκεια της πρώτης, αν θέλει να ενώσει και πάλι τη χώρα», υποστηρίζει, ο Guardian, ενώ ο Independent γράφει πως «οι εκλογές αυτές αποτελούν «έναν σταθμό που θα καθορίσει αν θα παραμείνουμε μαζί ως Ηνωμένο Βασίλειο - και ένα Ηνωμένο Βασίλειο ικανό να προσβλέπει σε ένα μέλλον με τους πιο κοντινούς ευρωπαίους γείτονές του».
Το χρηματιστήριο πάντως, αντιμετώπιση με ανακούφιση την εκλογή Cameron καθώς σύμφωνα με τον Adam Mayers, επικεφαλής αναλυτής των ευρωπαϊκών αγορών συναλλάγματος στην Credit Agricole «η εξάλειψη της πολιτικής αβεβαιότητας θα ανακουφίσει πολλούς επενδυτές που ένιωθαν νευρικοί».
Την ίδια ώρα, η λίρα ενισχυόταν χθες το απόγευμα κατά 1,2%, σε 1,5430 δολάρια, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, ενώ προηγουμένως η ισοτιμία είχε διαμορφωθεί μέχρι και το 1,5523.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης