Τελευταία Νέα
Διεθνή

Independent: Οι ευρωπαίοι πιστωτές χαιρετίζουν την πρόοδο στις συνομιλίες με την Ελλάδα

Independent: Οι ευρωπαίοι πιστωτές χαιρετίζουν την πρόοδο στις συνομιλίες με την Ελλάδα
Το Eurogroup ζητά από την Ελλάδα να δεσμευτεί σε εκτεταμένες διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις πριν απελευθερώσει τα όποια κεφάλαια
Οι ευρωπαίοι πιστωτές καλωσόρισαν χθες την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις κρίσιμες συνομιλίες για το μέλλον της Ελλάδας στη νομισματική ένωση, τονίζεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent, όμως απέτυχαν για μια ακόμη φορά να απελευθερώσουν τα κεφάλαια 7,2 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην τελευταία δόση του προγράμματος διάσωσης που απελπισμένα χρειάζεται η χώρα προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Το Eurogroup, σημειώνεται στο άρθρο, ζητά από την Ελλάδα να δεσμευθεί σε εκτεταμένες διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, πριν απελευθερώσει οποιαδήποτε κεφάλαια προς τη χώρα.
Ωστόσο, η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιστέκεται, υποστηρίζοντας ότι οι απαιτήσεις των δανειστών θα σπάσουν το μανιφέστο κατά της λιτότητας με το οποίο εξελέγη τον Ιανουάριο.
Το αδιέξοδο, σημειώνεται, έχει αυξήσει τον κίνδυνο η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών και πιθανόν να οδηγηθεί εκτός της ζώνης του ευρώ.
Αν και η χώρα θα καταφέρει να αποπληρώσει σήμερα τη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 750 εκατ. ευρώ, ωστόσο ενώ τα φορολογικά έσοδα στερεύουν και η οικονομία της χώρας έχει περιέλθει σε κατάσταση στασιμότητας, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Η πρόοδος στην οποία αναφέρεται η ανακοίνωση του Eurogroup φαίνεται να αφορά περισσότερο την προθυμία των Ελλήνων να συμμετάσχουν ουσιαστικά στις διαπραγματεύσεις, ενώ θα μπορούσε να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης