Τελευταία Νέα
Διεθνή

Smaghi (οικονομολόγος): Οι επιπτώσεις ενός Grexit στις αγορές παραμένουν απρόβλεπτες

tags :
Smaghi (οικονομολόγος): Οι επιπτώσεις ενός Grexit στις αγορές παραμένουν απρόβλεπτες
Κακώς οι αγορές αισθάνονται ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα ενδεχόμενο Grexit
Οι επιπτώσεις μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη παραμένουν απρόβλεπτες, τόνισε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, ο οικονομολόγος Lorenzo Bini Smaghi, πρώην αξιωματούχος της ΕΚΤ.
Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Smaghi υπογράμμισε ότι οι αγορές τείνουν να πιστεύουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα ενδεχόμενο Grexit, ωστόσο η πεποίθησή τους αυτή στηρίζεται σε μία στατική εικόνα.
Η δυναμική της αποχώρησης της Ελλάδας από ευρώ, καθώς και οι τυχόν επιδημικές συνέπειες, παραμένουν μη προβλέψιμες, σημείωσε ο ίδιος στη συνέχεια, παρομοιάζοντας την κατάσταση με την κατάρρευση της Lehman Brothers.
«Πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers, όλοι πίστευαν ότι το σύστημα ήταν προετοιμασμένο να αντέξει το σοκ, αλλά δεν ήταν», ανέφερε συγκεκριμένα ο Smaghi.
Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα σήμερα ο γνωστός οικονομολόγος υποστήριξε ότι «μετά την κρίση έχουμε σημειώσει πρόοδο στην κατανόηση των κινδύνων σε ατομικό και συστημικό επίπεδο».
«Έχουμε προσαρμοστεί σε αυτούς τους κινδύνους με μεγαλύτερες απαιτήσεις απορρόφησης των κραδασμών, βάσει κεφαλαίων και ρευστότητας», πρόσθεσε στη συνεχεία.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «οι κρίσεις δεν είναι ποτέ ίδιες».
Ειδικότερα, σχολίασε πως τα χαμηλά επιτόκια, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν ως αποτέλεσμα μια αδυναμία επανεκκίνησης της οικονομίας και ζήτησης δανείων, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα στις αγορές, με το πρόγραμμα ρευστότητας της ΕΚΤ να μην λειτουργεί σωστά και κάποιες αγορές να παραμένουν στεγνές, ενώ σε άλλες να παρατηρείται συσσώρευση.
«Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και την ίδια στιγμή, πρέπει να διαχειριστούμε την παραδοσιακή επιχείρηση, επενδύοντας σε ψηφιακά εργαλεία και στη μείωση του κόστους, καθώς τα περιθώρια για τα επιτόκια μειώνονται», υποστήριξε ο Smaghi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης