Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Mundo: Ο ελληνικός «τονισμός» του Draghi – Στο επίκεντρο της ΕΚΤ το προσχέδιο της συμφωνίας με τους πιστωτές

El Mundo: Ο ελληνικός «τονισμός» του Draghi – Στο επίκεντρο της ΕΚΤ το προσχέδιο της συμφωνίας με τους πιστωτές
Γερμανικοί κύκλοι κάνουν λόγο για «ενδιάμεση συμφωνία», με την τελική ίσως να μην είναι έτοιμη μέχρι μετά το καλοκαίρι
Η Ελλάδα και το προσχέδιο της συμφωνίας των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo».
Οι διεθνείς πιστωτές, σημειώνεται, ολοκλήρωσαν την Τρίτη ένα γενικό προσχέδιο για μια συμφωνία, που θα παρουσιάσουν σήμερα στην ελληνική κυβέρνηση και με το οποίο ελπίζουν να ολοκληρωθούν τέσσερις μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, αλλά και να παρέχουν οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, που θα της επιτρέψει να παραμείνει στο ευρώ.
Η αλήθεια είναι, αναφέρει το δημοσίευμα, ότι γερμανικοί κύκλοι κάνουν λόγο για μια «ενδιάμεση συμφωνία», σημειώνοντας ότι «η οριστική συμφωνία πιθανόν να μην είναι έτοιμη μέχρι μετά το καλοκαίρι».
Το περιεχόμενο αυτού του προσχεδίου είναι δίχως αμφιβολία το μείζον θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί σήμερα, Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως σημειώνεται, ο Mario Draghi δεν μπορεί να προχωρήσει περισσότερο, όμως κάθε «απόχρωση», κάθε τόνος της ομιλίας τους θα είναι κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Ορισμένοι αναλυτές, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Jorg Kramer, έχουν προσπαθήσει να… απαλύνουν την ένταση, σημειώνοντας ότι μια στάση πληρωμών από την Ελλάδα όσον αφορά τη δόση των 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ την Παρασκευή, 5 Ιουνίου, δεν θα σήμανε και αυτόματη έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.
Βάσει της οπτικής του, σε αυτή την περίπτωση οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα προχωρούσαν αυτόματα σε μια προς τα κάτω αξιολόγηση της Ελλάδας και η ΕΚΤ θα συνέχιζε να παρέχει ρευστότητα μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας, αν και με μεγαλύτερες περικοπές, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να τα βγάλει πέρα μέχρι και μετά το καλοκαίρι.
Στην… εξίσωση που χειρίζεται ο Mario Draghi αξιολογώντας τη στάση του, είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του γεγονότος ότι μια εξαναγκαστική έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, αν άλλες χώρες βρίσκονταν στο μέλλον υπό πίεση.
Επομένως, είναι επιθυμητό να αφήσει όσες περισσότερες… πόρτες ανοιχτές μπορεί.
Παράλληλα, όπως σημειώνεται, η συνεδρίαση αυτή της ΕΚΤ είναι η τελευταία πριν από τους θερινούς μήνες και η κεντρική τράπεζα θα κλείσει τη στρατηγική ενίσχυσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας να εξακολουθούν να παραμένουν ανολοκλήρωτες και με τις αποδόσεις και τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου να καταγράφουν ριμπάουντ, ο Draghi δεν μπορεί να παραμείνει ήσυχος, έτσι είναι πιθανόν να συνεχίσει να υπερασπίζεται με ενθουσιασμό τον ρόλο της ευελιξίας που του έχει ανατεθεί σε αυτή τη φάση της εξόδου από την κρίση.
Όταν ρωτάται η καγκελαρία της Γερμανίας για την πιθανότητα χαλάρωσης της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων στον εξαντλημένο Νότο της Ευρώπης, απαντούν ξεκάθαρα ότι αυτό είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ.
Τέλος, ο Draghi αναμένεται σήμερα να γνωστοποιήσει τις αναθεωρήσεις των μακροοικονομικών στοιχείων της ΕΚΤ που κάνει κάθε τρεις μήνες.
Ήδη τον Μάρτιο προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση του πληθωρισμού για το 2015, εκτιμώντας ότι θα μείνει σταθερός, για το 2016 το ανέβασε στο 1,5% και για το 2015 στο 1,8%.
Όσον αφορά το ΑΕΠ, εκτιμά ότι θα καταγραφεί ανάπτυξη 1,5% το 2015, 1,9% το 2016 και 2,1% το 2017.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης