Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Merkel και Hollande έχουν τον Τσίπρα στο… περίμενε, πιέζοντας για περισσότερες υποχωρήσεις

Reuters: Merkel και Hollande έχουν τον Τσίπρα στο… περίμενε, πιέζοντας για περισσότερες υποχωρήσεις
H άσκηση «ακρασφαλούς διπλωματίας» εγκυμονεί κινδύνους και για τις δύο πλευρές, σημειώνεται στο δημοσίευμα
Στο… περίμενε έχουν τον Αλέξη Τσίπρα, Merkel και Hollande, προκειμένου να αποσπάσουν περισσότερες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, σημειώνει άρθρο του βρετανικού πρακτορείου Reuters.
Όπως σημειώνεται, η Ελλάδα και οι πιστωτές της έφθασαν στα άκρα την Τετάρτη, με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας να καθυστερούν μια αναμενόμενη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να πιέσουν την ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε περαιτέρω συμβιβασμούς.
Η Ελλάδα, σημειώνεται, κινδυνεύει να κηρύξει στάση πληρωμών αν δεν υπάρξει μια συμφωνία, η οποία θα οδηγήσει στην απελευθέρωση της οικονομικής βοήθειας.
Το Reuters αναφέρει ότι η Αθήνα είναι πιθανόν να κηρύξει στάση πληρωμών μη πληρώνοντας το 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ στα τέλη του Ιουνίου, εκτός και αν λάβει νέα κεφάλαια από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης που έχει «παγώσει» ή αν η ΕΚΤ της επιτρέψει να εκδώσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια.
Αυτό, όμως, μπορεί να συμβεί μόνο αν οι δύο πλευρές καταλήξουν τις επόμενες ημέρες σε μια συμφωνία, διαφορετικά μια στάση πληρωμών θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή capital controls (έλεγχοι κεφαλαίου) και πιθανόν να θέσει την Ελλάδα στον δρόμο της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ.
Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, η Ελλάδα δεν έχει σημειώσει πρόοδο από τη στιγμή που υπέβαλε την τρισέλιδη πρότασή της την Δευτέρα, που κρίθηκε ανεπαρκής, διότι δεν αντιμετώπιζε τα θέματα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας, που έχουν ζητήσει οι πιστωτές της.
Πρόσθεσε δε, ότι αν δεν υπάρξει κάποια κίνηση, δεν θα υπάρξει συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τους δύο ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας.
Όπως σημειώνεται, ότι η «ακρασφαλής διπλωματία» εγκυμονεί κινδύνους και για τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, η ελληνική πρόταση όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους δεν διευκρίνιζε πώς θα φθάσει σε αυτούς και πρόσθεσε ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν κατώτεροι των προσδοκιών των πιστωτών.
Αν η Ελλάδα εξέλθει της ζώνης του ευρώ τότε θα ξεσπάσει κόλαση και οι μετοχές και τα ομόλογα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα υποφέρουν, σημειώνει ο Gary Jenkins της LNG Capital.
Ωστόσο, το λιγότερο αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να φύγει και ότι η Ευρωζώνη δεν λαμβάνει μέτρα προκειμένου να σταματήσει τις εικασίες ότι μπορεί να καταρρεύσει, πρόσθεσε

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης