Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Bloomberg συντηρεί τα σενάρια για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα - Κίνδυνος διάχυσης της ελληνικής κρίσης

tags :
Το Bloomberg συντηρεί τα σενάρια για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα - Κίνδυνος διάχυσης της ελληνικής κρίσης
Στους Γερμανούς ψηφοφόρους θα ηχεί καλύτερα μία ανθρωπιστική βοήθεια απ' ό,τι ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσανατολίζονται σε ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα, όπως αναφέρει το Bloomberg εν όψει της συνόδου κορυφής των 28 την Κυριακή.
«Η ανθρωπιστική βοήθεια χρειάζεται ό,τι κι αν γίνε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Pierre Moscovici σε συνέντευξή του στο Παρίσι και υποστήριξε επίσης ότι «οι Ελληνες δεν θα γυρίσουν την πλάτη τους στην Ευρωζώνη κι εμείς δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη μας σε αυτούς».
Η ΕΕ πρέπει είναι προετοιμασμένη για το σενάριο ανθρωπιστικής βοήθειας για να βοηθήσει την Ελλάδα σε περίπτωση που βγει έξω από τη ζώνη του ευρώ, όπως ακριβώς συνεχίζουμε να δουλεύουμε για ένα πιθανό, νέο πρόγραμμα ανέφερε από την πλευρά του Jean-Claude Juncker σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής.
Η Ελλάδα υπέβαλε, εξάλλου την Τετάρτη αίτημα για ένα νέο τριετές πρόγραμμα και περιμένει το πρασινο φως από τους πιστωτές της. «Οσο κι αν έχουμε ενοχληθεί από την ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσουμε τους ανθρώπους να υποφέρουν, αλλά είναι πρώιμο να συζητήσουμε λεπτομέρειες της ανθρωπιστικής βοήθειας ανέφερε η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής Mina Andreeva.
Σε χώρες όπως οι Γερμανία όπου οι ψηφοφόροι δεν βλέπουν με καλό μάτι την προοπτική ενός νέου προγράμματος διάσωσης, η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να περάσει πιο εύκολα στην κοινή γνώμη από μία ακόμα δανειοδότηση της Ελλάδας.
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους εκεί» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αντικαγκελάριος Sigmar Gabriel.

Φοβούνται την μόλυνση από την Ελλάδα....

Τη διάχυση της ελληνικής κρίσης σε γειτονικές χώρες της Ελλάδας, που δεν είναι στη ζώνη του ευρώ, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, προσπαθούν, εξάλλου, να αποτρέψουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
«Πολλές χώρες που δεν είναι στην ευρωζώνη επηρεάζονται από την ελληνική κρίση, ιδιαίτερα οι τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος» ανέφερε ο πρωθυπουργός ρτης Μάλτας Joseph Muscat και συμπλήρωσε ότι «αυτή η κρίση αφορά ολόκληρη την ευρωπαϊκή ένωση».
 Η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει κάποιες διευκολύνσεις στη Βουλγαρία και είναι έτοιμη να στηρίξει και άλλα κράτη στην περιοχή, που μπορεί να επηρεαστούν από το πρόβλημα της Ελλάδας.
Ο Daniel Gros, οικονομικός διευθυντής στο κέντρο ευρωπαϊκών πολιτικών σπουδών ισχυρίστηκε, πάντως, ότι η επίδραση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα είναι περισσότερο συμβολική και έχει την έννοια ότι «δεν σας αφήνουμε μόνους σας», ενώ «χωρίς το ευρώ θα είστε ένα καλάθι αδειανό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης