Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο 0,2% η ανάπτυξη στη Μ. Βρετανία το β' 3μηνο του 2011 - ΒοΕ: Δεν αποκλείεται double dip ύφεση

Στο 0,2% η ανάπτυξη στη Μ. Βρετανία το β' 3μηνο του 2011 - ΒοΕ: Δεν αποκλείεται double dip ύφεση
(upd) Πτώση σημείωσε ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας, παρά τα αλλεπάλληλα μέτρα περιορισμού της ρευστότητας και καταπολέμησης του πληθωρισμού. Το ΑΕΠ της χώρας διαμορφώθηκε στο 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2011, από 0,5% από το προηγούμενο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε ετήσια βάση ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας διαμορφώθηκε στο 0,7%, από 1,6% το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Τα στοιχεία του ΑΕΠ της Μ. Βρετανίας, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνουν παράλληλα τις θέσεις των αξιωματούχων της Bank of England που ζητούν να διατηρηθούν σε χαμηλά ρεκόρ τα επιτόκια της τράπεζας.
Η Bank of England, ανέφερε σε ανακοίνωσή της αυτό το μήνα ότι η αδυναμία της βρετανικής οικονομίας μπορεί να διαρκέσει «για περισσότερο από όσο προηγουμένως εκτιμούσαμε», δεδομένου ότι διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 0,5%.
Παράλληλα, αξιωματούχοι της τράπεζας υπογράμμισαν ότι οι συνέπειες του σεισμού στην Ιαπωνία, οι επίσημες αργίες της Μ. Βρετανίας κατά τον Απρίλιο και τον Μάιο, αλλά και ο βασιλικός γάμος επηρέασαν αρνητικά την ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας ότι οι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα καθώς τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής της κυβέρνησης υπονομεύει την εμπιστοσύνη, ενώ ο πληθωρισμός «διαβρώνει» τα εισοδήματα των Βρετανών με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1970.
Ωστόσο, ο Martin Weale, αξιωματούχος της Bank of England, ανέφερε ότι θα ήταν «αφελές» να αποκλεισθεί ο κίνδυνος μιας douple dip ύφεσης στην οικονομία του της Μ. Βρετανίας, σε σημερινή συνέντευξή του στην Handelsblatt. Ο Weale προτρέπει την αύξηση του βασικού επιτοκίου της Bank of England κατά 0,25% για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

(Πρώτη ενημέρωση 10:48)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης