Τελευταία Νέα
Διεθνή

Galbraith στην Telegraph: Αρνείται ότι ήταν μέρος μιας «εγκληματικής συμμορίας» για την επιβολή Plan B στην Ελλάδα

Galbraith στην Telegraph: Αρνείται ότι ήταν μέρος μιας «εγκληματικής συμμορίας» για την επιβολή Plan B στην Ελλάδα
Δεν εκτιμά ότι θα έρθει αντιμέτωπος με ποινική δίκη στην Ελλάδα ως μέλος της πενταμελούς ομάδας, που υπό τον Γ. Βαρουφάκη μελετούσε έκτακτα σχέδια αν η χώρα αναγκαζόταν να βγει από το ευρώ
Αρνείται ότι αποτελούσε μέρος μιας «εγκληματικής συμμορίας» που σκόπευε να επαναφέρει τη δραχμή ως νόμισμα στην Ελλάδα ο αμερικανός οικονομολόγος, James Galbraith, που αποτελούσε μέλος της ομάδας που μελετούσε μυστικό Plan B υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.
Σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Telegraph ο James Galbraith σημειώνει ότι δεν έχει δεχθεί καμία κρούση από τις ελληνικές αρχές για τη συμμετοχή του και ότι δεν αναμένει να δεχθεί κλήση προκειμένου να δικαστεί στη χώρα.
«Αν υπάρξουν ερωτήματα, θα χαρώ πάρα πολύ να τα απαντήσω», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «θα δούμε τι θα συμβεί, όμως θα εκπλαγώ αν υπάρξει κάτι περισσότερο από μια διερευνητική αποστολή σε αυτό το στάδιο (σ.σ. από τις ελληνικές αρχές», επισημαίνει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.
Ο αμερικανός οικονομολόγος περιέγραψε το έργο του ως μια «προληπτική αντιμετώπιση προβλημάτων», καθώς η Ελλάδα απειλούνταν με κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος από τους ευρωπαίου πιστωτές.
«Ήταν μια κατάσταση κατά την οποία οποιαδήποτε διαρροή θα μπορούσε να κάνει κακό και έτσι προχωρήσαμε προσεκτικά έχοντας αυτό το πράγμα στο μυαλό μας.
»Δεν υπήρξαν διαρροές, δεν εμπλακήκαμε σε οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση και δεν είχαμε κανέναν ρόλο στη διαπραγματευτική στρατηγική», τονίζει.
Ο κ. Galbraith αποστασιοποιήθηκε επίσης και από τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δημιουργία ενός συστήματος «παράλληλης ρευστότητας», που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να συνεχίσει να πληρώνει τους προμηθευτές της.
Όσον αφορά τα όσα είπε ο Γ. Βαρουφάκης, ότι το σύστημα θα μπορούσε να είναι εκφρασμένο σε δραχμές και να αλλάξει με το πάτημα ενός κουμπιού, ο αμερικανός οικονομολόγος υποβάθμισε τα σχέδια αυτά ως «διοικητικό» θέμα του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι «θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή εντός της ευρωζώνης και δεν θα είχε επιπτώσεις τη στρατηγική εξόδου».
«Θα διευκόλυνε τις πληρωμές μεταξύ του κράτους και των αντισυμβαλλομένων του και ενδεχομένως θα μπορούσε να είχε επεκταθεί και στη ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα», σημειώνει.
Ο James Galbraith περιέγραψε τις προσπάθειες να εμφανιστεί ο Γ. Βαρουφάκης ως ένας αδίστακτος υπουργός Οικονομικών, ως «αναξιόπιστες και απελπισμένες».
Παράλληλα, σημειώνει στην Telegraph ότι δεν έχει δει ποτέ κανέναν να δουλεύει τόσο σκληρά ή ανιδιοτελώς για τη χώρα του.
Ο κ. Galbraith σημειώνει ότι αναμένει ο πρώην υπουργός Οικονομικών να παραμείνει πιστός στην κυβέρνηση παρά την προηγούμενη αποκήρυξη των όρων που συνδέονται με το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ισοδύναμο της «Συνθήκης των Βερσαλλιών» για την Ελλάδα και προσθέτει ότι ο «Γιάνης δεν έχει προσωπικές φιλοδοξίες».
«Η εσωτερική πολιτική του κόμματος παραμένει στερεή», επισήμανε αναφορικά με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και εκτίμησε ότι το πιο πιθανό τώρα είναι ότι ο συνασπισμός θα παραμείνει ενωμένος.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης