Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Άγριο κύμα πωλήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο – Καταγράφει τη μεγαλύτερη βουτιά εδώ και δεκαετίες

Bloomberg: Άγριο κύμα πωλήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο – Καταγράφει τη μεγαλύτερη βουτιά εδώ και δεκαετίες
Η κατάσταση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί, επισημαίνει η Luca Paolini, αναλύτρια της Pictet Asset Management
Για άγριο κύμα πωλήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο, στην πρώτη συνεδρίαση ύστερα από πέντε εβδομάδες που έμεινε κλειστό, κάνει λόγο το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και δεκαετίες, κάτι που υπογραμμίζει την κρίση που έχει παραλύσει την οικονομία και έχει οδηγήσει στα όρια του γκρεμού τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ.
Σύμφωνα με την Luca Paolini, επικεφαλής στρατηγική αναλύτρια της Pictet Asset Management, «η κατάσταση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα επιδεινωθεί προτού καλυτερεύσει» και προσθέτει ότι «απομένουν ακόμη να λυθούν κρίσιμοι κίνδυνοι».
Το sell off στην ελληνική αγορά, σημειώνεται στο δημοσίευμα, καταδεικνύει την κλίμακα της κρίσης που καλείται να αντιμετωπίσει ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καθώς διαπραγματεύεται το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρες με τους πιστωτές, ύστερα από έξι μήνες που έχουν ασκήσεις άνευ προηγουμένου πιέσεις στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
Σύμφωνα με επενδυτές στην Αθήνα, οι μετοχές θα «χτυπήσουν» τα χαμηλά τους τις επόμενες ημέρες πριν η αγορά μπορέσει να αποκτήσει οποιαδήποτε ομοιότητα με την ομαλότητα, σημειώνει ο επικεφαλής asset manager της Guardian Trust, Σταύρος Καλλινος.
«Πρόκειται για ολική καταστροφή, είναι σαν κόλαση εδώ», σημειώνει και προσθέτει ότι «δεν μπορεί μια αγορά να λειτουργήσει σωστά με capital controls».
«Θα είναι μια σταδιακή διαδικασία» επισημαίνει και συμπληρώνει ότι «προχωράμε μπροστά, όμως ένα βήμα τη φορά».

Ασυνήθιστη συνεδρίαση

Οι έλληνες επενδυτές, σημειώνεται στο δημοσίευμα, μπορούν να αγοράσουν μετοχές, ομόλογα, παράγωγα και warrants με νέο χρήμα, όπως κεφάλαια που έχουν μεταφέρει από το εξωτερικό ή κέρδη από μελλοντικές πωλήσεις μετοχών ή από υπάρχοντες επενδυτικούς λογαριασμούς σε χρηματιστηριακά γραφεία.
Αυτοί οι περιορισμοί δεν αφορούν τους ξένους επενδυτές, υπό την αίρεση ότι ήταν ήδη ενεργοί στην αγορά πριν από το κλείσιμό της.
«Πρόκειται βεβαίως για μια ασυνήθιστη συνεδρίαση ύστερα από 25 ημέρες που η αγορά ήταν κλειστή», σημειώνει ο Νίκος Κυριαζής της NBG Securities στην Αθήνα.
«Οι περιορισμοί στη διαπραγμάτευση στους τοπικούς μεμονωμένους επενδυτές πιθανόν να επιβραδύνουν ένα πιθανό ριμπάουντ στις τιμές των μετοχών, εκτός των τραπεζών», αναφέρει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης