Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Πώς μπορεί να αποδυναμωθεί το πολωνικό νόμισμα, αν τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο μετατραπούν σε ζλότι

tags :
Bloomberg: Πώς μπορεί να αποδυναμωθεί το πολωνικό νόμισμα, αν τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο μετατραπούν σε ζλότι
Σε αυτή την περίπτωση οι τράπεζες θα έχουν ζημίες περίπου 17 δις. ζλότι λόγω των συναλλαγματικών ισοτιμιών
Ένα πολωνικό νομοσχέδιο που θα επιτρέπει σε όσους έχουν υποθήκες να μετατρέψουν τα δάνειά τους από ελβετικό φράγκο  σε εθνικό νόμισμα, μπορεί να αποδυναμώσει το ζλότι ,σύμφωνα με το ING Groep NV's.
To πολωνικό νόμισμα που έχει τη μεγαλύτερη πτώση του έναντι του ευρώ τους τελευταίους δύο μήνες, μπορεί να υποχωρήσει κι άλλο αν οι πολιτικοί περάσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με αυτή τη μορφή, υποστηρίζει το ING με ένα ηλεκτρονικό του σημείωμα.
Η Βουλή ενέκρινε τροπολογίες και σχέδια κανονισμών που μπορεί να διπλασιάσουν το κόστος για τους δανειστές, παρέχοντας οικονομική βοήθεια σε όσους έχουν υποθήκες σε ελβετικό φράγκο.
Οι τράπεζες θα χρειαστεί να αγοράσουν 18,6 δισ. ελβετικά φράγκα (18,8 δισ. δολάρια) μέσα σε έναν χρόνο από την έγκριση του νόμου, υπολογίζοντας ότι οι μισοί από τους δανειολήπτες θα αποφασίσουν να μετατρέψουν τις υποθήκες τους.
Αυτό θα αυξήσει τη ζήτηση για συνάλλαγμα, υποστηρίζουν οι αναλυτές του ING.
Το πολωνικό νόμισμα ενισχυόταν κατά 0,2% την Παρασκευή, περιορίζοντας την εβδομαδιαία πτώση του σε 1,1%.
 Ένας μετρητής τραπεζικών μετοχών έδειξε μικρή αλλαγή την Παρασκευή, αφού έπεσε κατά 5,9% την Πέμπτη, στο μεγαλύτερο sell off από τον Σεπτέμβριο του 2011.
Η απόφαση της Ελβετίας τον Ιανουάριο να ξεκλειδώσει την ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ, διόγκωσε την αξία ορισμένων δανείων σε φράγκο.
Το νομοσχέδιο απαιτεί να αναλαμβάνουν οι δανειστές το 90% του κόστους από τις απώλειες του νομίσματος, μία αύξηση από το 50% που αρχικά σχεδιαζόταν.
Το ζλότι έπεσε 8,6% έναντι του ελβετικού φράγκου το 2015.
Το 40 με 50% των στεγαστικών δανείων σε φράγκο, αξίζουν 75 δισ. ζλότι  (19 δισ. δολάρια) θα είναι επιλέξιμα για να μετατραπούν σε ζλότι σύμφωνα με τη Marta Jezewska-Wasilewska, επικεφαλής στον τομέα των ιδίων κεφαλαίων στο Wood & Company brokerage.
Προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε ζημίες 17 δισ. ζλότι, από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης