Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Pais: Νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα – Με τις εκλογές ο Τσίπρας αναζητά περισσότερη σταθερότητα

El Pais: Νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα – Με τις εκλογές ο Τσίπρας αναζητά περισσότερη σταθερότητα
Η προκήρυξη των εκλογών θα επιτρέψει στον Τσίπρα να απαλλαγεί οριστικά από τα ακραία στοιχεία στο περιβάλλον του
Ως λογικό αποτέλεσμα της πρόκλησης του Αλέξη Τσίπρα προς τους εταίρους του της Ε.Ε. από τότε που ήρθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, χαρακτηρίζει η ισπανική εφημερίδα «El Pais» την παραίτηση του έλληνα πρωθυπουργού και την προκήρυξη εκλογών για τον Σεπτέμβριο.
Η προκήρυξη των εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνεται, γίνεται σε μια στιγμή που η αντιπολίτευση εξακολουθεί να είναι αποδιοργανωμένη, μετά την ήττα που υπέστησαν στις εκλογές του Ιανουαρίου.
Την ίδια στιγμή, ακόμη δεν έχουν αρχίσει να γίνονται αντιληπτές οι μη δημοφιλείς οικονομικές συνέπειες που απορρέουν από την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
Ο Τσίπρας, υπογραμμίζεται, αναζητά τη στήριξη στις εκλογές διότι χρειάζεται μια σαφή εντολή για τις προσαρμογές που πρέπει να πραγματοποιήσει.
Πέραν τούτων, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το πνεύμα της αλλαγής και ηγείται στις προτιμήσεις των ελλήνων ψηφοφόρων με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Θετικό κρίνεται επίσης ότι η προκήρυξη των εκλογών θα επιτρέψει στον Τσίπρα να απαλλαγεί οριστικά από τα πιο ακραία στοιχεία του περιβάλλοντός του, μια διαδικασία που ήδη ξεκίνησε όταν διαφάνηκε ότι η ελληνική κρίση θα κατέληγε σε μια συμφωνία με την Ε.Ε. και όχι με μια ρήξη, όπως επιθυμούσαν ορισμένα στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης.
Ο Τσίπρας έχει τώρα την ευκαιρία να βάλει τέλος στον τυχοδιωκτισμό ορισμένων συντρόφων του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε οκτώ μήνες, ο Τσίπρας από ένας ηγέτης της πολιτικής ρήξης, πλέον καταλαμβάνει τον χώρο του κέντρου της ελληνικής πολιτικής σκηνής και έχει μετατραπεί σε έναν ηγέτη ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα στο κέντρο της σταθερότητας.
«Είναι απαραίτητο να υπάρξει στην Ελλάδα το νωρίτερο δυνατό οικονομική και συνταγματική σταθερότητα», σημειώνει η El Pais, προσθέτοντας ότι για το πρώτο ήδη υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι αναγκαίοι μηχανισμοί: αναπτύχθηκε κατά 0,8% στο β' τρίμηνο του 2015, παραμένει στο ευρώ και διαθέτει ένα σχέδιο διάσωσης εγκεκριμένο από τους ευρωπαίους εταίρους της.
Όσον αφορά το δεύτερο, οι εκλογές είναι ένα βήμα αναγκαίο.
Το σημαντικό είναι από τις εκλογές να προκύψει ένα κοινοβούλιο και μια κυβέρνηση που θα επιστρέψουν την Ελλάδα στον δρόμο της κανονικότητας και της προόδου.
Είναι ένα μονοπάτι που ποτέ δεν έπρεπε να εγκαταλείψει, καταλήγει η εφημερίδα.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης