Τελευταία Νέα
Διεθνή

Praet (ΕΚΤ): Η επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες αυξάνει τους πτωτικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό

Praet (ΕΚΤ): Η επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες αυξάνει τους πτωτικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό
Η αστάθεια στης χρηματοπιστωτικές αγορές δεν υποστηρίζει την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ
Η επιβράδυνση που καταγράφεται στις αναδυόμενες αγορές έχει αυξήσει τους κινδύνους ο πληθωρισμός να μην αυξηθεί προς τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για κάτω, αλλά κοντά στο 2%, σημείωσε το μέλος του δ.σ. της κεντρικής τράπεζας, Peter Praet.
Όπως ανέφερε, «ένα νέο χάσμα στην παραγωγή ανοίγει στις αναδυόμενες αγορές», κάτι που σημαίνει ότι «οι πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν υποτονικές», ενώ αναφέρθηκε και στην πτώση των τιμών των εμπορευμάτων παγκοσμίως.
Σχολιάζοντας την πρόσφατη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι αυτή είναι μια εξέλιξη που δεν λειτουργεί υποστηρικτικά για την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο».
Την επόμενη Πέμπτη η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις τριμηνιαίες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.
Τα σχόλια του P. Praet υποδηλώνουν ότι οι εκτιμήσεις της θα είναι αναθεωρημένες προς τα κάτω, κάτι που όπως σημειώνουν οι Financial Times, αυξάνει την πιθανότητα μιας πιο επιθετικής πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης από την κεντρική τράπεζα.
Σημειώνεται ότι με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ, τον περασμένο Ιούνιο, ο πληθωρισμός που τώρα βρίσκεται στο 0,2%, θα διαμορφωθεί στο 0,3% το 2015, στο 1,5% το 2016 και στο 1,8% το 2017.
Ο Peter Praet είπε ότι η πρόσφατη μεταβλητότητα στις αγορές χρειαζόταν «προσεκτική ανάλυση» και πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στα ασφάλιστρα κινδύνου και την τιμή πίστωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης