Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 11% διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

Business Insider: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 11% διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας
Το ρούβλι έχει πέσει κατά 20% έναντι του δολαρίου, διαμορφώνοντας την ισοτιμία στα 68,2 ρούβλια το δολάριο
H Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στο 11% αντιδρώντας έτσι στην αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος και την πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Ήταν η πρώτη φορά που δεν μείωσε τα επιτόκια τη φετινή χρονιά, διευκρινίζει το Business Insider.
«Η σημερινή απόφαση δείχνει την ανησυχία που υπάρχει για το γεγονός ότι το ρούβλι αποδυναμώθηκε πρόσφατα, αλλά και την επίδραση που έχει αυτό στον πληθωρισμό» έγραψε η οικονομολόγος Lisa Ermolenkο.
Παρόλα αυτά, συμπλήρωσε, ότι η υπόλοιπη δήλωση της τράπεζας είναι αιφνίδια ισορροπημένη και δεν απέκλεισε περαιτέρω περικοπές μεσοπρόθεσμα.
«Μελλοντικές περικοπές θα αφορούν πιθανότατα δύο παράγοντες: τη σταθεροποίηση του ρουβλιού κι τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί» υποστήριξε ο Ermolenko.
«Όταν οι επιπτώσεις από την κρίση του ρουβλιού δεν θα είναι πια τόσο έντονες, ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί τον επόμενο χρόνο.
Περιμένουμε, λοιπόν, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για τους επόμενους μήνες, αλλά μπορεί να προχωρήσει σε μία μετριοπαθή μείωσή τους το 2016».
Αυτή η αλλαγή στρατηγικής δεν προκαλεί, πάντως, έκπληξη.
Παρόλο που η Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για πέμπτη φορά μέσα στο 2015 τον Αύγουστο η μείωση ήταν μικρότερη απ’ ό,τι αναμενόταν με βάση το αδύναμο ρούβλι και τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.
Επίσης η Κεντρική Τράπεζα αφαίρεσε τη φράση «έτοιμοι να συνεχίσουμε τις περικοπές» σηματοδοτώντας μία πιθανή αλλαγή στη στρατηγική της.
«Πλέον δεν είναι δεσμευμένοι να συνεχίσουν τις μειώσεις των επιτοκίων» ανέφερε η Ermolenko στο Bloomberg και πρόσθεσε ότι «οι μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια θα ληφθούν ανάλογα με την πορεία που θα έχει το ρούβλι».
Αυτό δεν σημαίνει ότι η απόφαση να μην μειώσει τα επιτόκια ήταν εύκολη για την Κεντρική Τράπεζα εξαιτίας της αναιμικής ρώσικης οικονομίας.
«Από τη μία πλευρά η ύφεση της οικονομίας και οι ασφυκτικές πιστωτικές συνθήκες συνιστούν μία μείωση των επιτοκίων, αλλά από την άλλη η πολιτική χαλάρωσης τη στιγμή που το ρούβλι αποδυναμώνεται θα μπορούσε να το ρίξει πιο χαμηλά δημιουργώντας κινδύνους για πληθωρισμό και την οικονομική σταθερότητα.
Το ρούβλι έχει πέσει κατά 20% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του Ιουλίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 68,2 ρούβλια το δολάριο.
Η πτώση του ρώσικου νομίσματος ακολουθεί την πορεία των τιμών του πετρελαίου.
Το αργό διαπραγματεύεται στα 47,81 δολάρια το βαρέλι, λίγο πιο πάνω από το χαμηλό των 45,19 δολαρίων για το 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης