Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Pais: Tα δύο κόμματα που τάσσονται υπερ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κερδίζουν την πλειοψηφία των εδρών

El Pais: Tα δύο  κόμματα που τάσσονται υπερ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κερδίζουν την πλειοψηφία των εδρών
Το κόμμα Junts pel Si (Μαζί για το ναι) μαζί με αριστεροό CUP έχουν 72 έδρες σε σύνολο 135


(upd)Την απόλυτη πλειοψηφία θα έχουν στο κοινοβούλιο της Καταλονίας τα δύο κόμματα που έχουν βάλει ως στόχο την ανεξαρτητοποίησή της από την Ισπανία.
Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο σχεδόν το 90% των ψήφων το κόμμα Junts pel Si (Μαζί για το ναι) συγκεντρώνει ποσοστό 39,45% και κερδίζει 62 έδρες και το αριστερό CUP άλλες 10 με ποσοστό 7,99%, δηλαδή έχουν 72 έδρες σε σύνολο 135.
Τις υπόλοιπες μοιράζονται οι Ciudadanos (25 έδρες – 17,95%), το PSC – Podemos (16 έδρες – 12,9%), το το Catalunya Si que es Pot (11 έδρες – 8,96%) και το PP του Rajoy (11 έδρες – 8,14% ), ενώ το UDC με ποσοστό 2,47% δεν μπαίνει στο καταλανικό κοινοβούλιο
H ηγεσία του αριστερού κόμματος CUP είχε πει πριν τις εκλογές ότι αν υπάρχει η απόλυτη πλειοψηφία σε συνεργασία με το Junts pel Si θα έμπαινε θέμα ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία.
Στην πραγματικότητα, όμως, κανείς δεν πιστεύει ότι η Καταλονία θα αποσχιστεί και όχι μόνο επειδή τα νομικά εμπόδια είναι μεγάλα και η Μαδρίτη θα προσφύγει στα δικαστήρια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Απλά ο απώτερος σκοπός είναι να ανοίξει ξανά η κουβέντα για τη σχέση Καταλονίας – Ισπανίας.
Αυτό το αποτέλεσμα είναι ένα πλήγμα για τον Rajoy λίγο πριν τις γενικές εκλογές της Ισπανίας.
Και στην Καταλονία θέλουν να ικανοποιηθούν κάποια αιτήματά τους που έχουν να κάνουν με τη γλώσσα, με την κουλτούρα, με την οικονομία.
Η Καταλονία αντιπροσωπεύει το 20% της ισπανικής οικονομίας, ενώ χάρη στη μεγάλη φοροδοτική της ικανότητα συντηρούνται φτωχότερες περιοχές, όπως η Ανδαλουσία και η Εξτρεμαδούρα.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Την πλειοψηφία θα έχουν στο κοινοβούλιο της Καταλονίας τα δύο κόμματα τάσσονται υπέρ της ανεξαρτητοποίησής της από την Ισπανία.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η El Pais και με καταμετρημένο το 24% των ψήφων, το κόμμα Junts pel Si (Μαζί για το ναι) κερδίζει 64 έδρες και το αριστερό CUP 9, δηλαδή 73 σε σύνολο 135.
Τις υπόλοιπες μοιράζονται οι Ciudadanos (23), το PSC – Podemos (18), το PP του Rajoy (11) και το Catalunya Si que es Pot (10).
H ηγεσία του αριστερού κόμματος CUP είχε πει πριν τις εκλογές ότι αν υπάρχει η απόλυτη πλειοψηφία σε συνεργασία με το Junts pel Si θα έμπαινε θέμα ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία.

(Πρώτη ενημέρωση 23:09, Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης