Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Οι Βρετανοί εξοικειώνονται με την ιδέα εξόδου από την Ε.Ε. – Κερδίζει δυναμική το Brexit

MarketWatch: Οι Βρετανοί εξοικειώνονται με την ιδέα εξόδου από την Ε.Ε. – Κερδίζει δυναμική το Brexit
Πολύ μικρή η διαφορά στις δημοσκοπήσεις μεταξύ όσων τάσσονται υπέρ και όσων κατά της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Με την ιδέα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. εξοικειώνονται ολοένα και περισσότερο οι βρετανοί ψηφοφόροι, επισημαίνεται σε άρθρο του MarketWatch, στο οποίο αναφέρεται ότι με βάση και τις δημοσκοπήσεις, το Brexit φαίνεται να κερδίζει δυναμική.
Οι δημοσκοπήσεις σχετικά με το δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε., το οποίο θα διεξαχθεί κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, δείχνουν μια μάχη στήθος με στήθος μεταξύ των Βρετανών που τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ε.Ε. και εκείνων που είναι αντίθετοι.
Τον περασμένο μήνα, για παράδειγμα, δημοσκόπηση του YouGov έδειξε ότι το 40% των ερωτηθέντων επιθυμούν την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., ενώ το 39% θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής της, με το 22% να ανήκουν στην κατηγορία του δεν γνωρίζω/αποχή.
Άλλες δημοσκοπήσεις φέρουν όσους τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας να προηγούνται, όμως τα περιθώρια είναι πολύ μικρά, ενώ η τάση φαίνεται να αλλάζει όταν προηγούμενες δημοσκοπήσεις έδειχνα σαφή πλειοψηφία υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε.
Όπως επισημαίνεται, η προσφυγική κρίση κάνει λιγότερο ελκυστική την Ε.Ε. για τους βρετανούς ψηφοφόρους, αν και η ελληνική κρίση είχε ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο.
Η ίδια η κρίση στην Ελλάδα δεν αποτελεί το βασικό θέμα που έχουν στο μυαλό τους οι βρετανοί ψηφοφόροι, σημειώνει δημοσιογράφος του CNBC, αλλά το πώς μεταχειρίστηκαν την Αθήνα οι Γερμανοί και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Η σκληρή γραμμή της γερμανίδας καγκελάριου, Angela Merkel και των άλλων ηγετών της Ε.Ε. καταδεικνύει ότι ο βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, θα έρθει αντιμέτωπος με ισχυρή αντίσταση στην προσπάθειά του να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ε.Ε. εν όψει του δημοψηφίσματος.
Ωστόσο, οι βρετανικές απαιτήσεις δεν συμπεριλήφθηκαν στην ατζέντα της Συνόδους αυτή την εβδομάδα, διότι ο Cameron δεν υπέβαλε καμία πρόταση γραπτώς, προφανώς θέλοντας να διατηρήσει ρευστή την κατάσταση και τις επιλογές του.
Ο Cameron θέλει την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν οι αλλαγές που επιθυμεί, όμως όσο περισσότερο καθυστερεί στο να πετύχει μια συμφωνία, τόσο πιο πολύ οι βρετανοί ψηφοφόροι θα εξοικειώνονται με την ιδέα του Brexit, όπως και βρετανοί επιχειρηματίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Lloyds, Norman Blackwell, μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Βρετανία θα αποτελεί ελκυστικό εμπορικό και επενδυτικό εταίρο ακόμη και στην περίπτωση που εξέλθει από την Ε.Ε.
Αίσθηση, όμως, προκάλεσαν και οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Junker, ότι δεν μπορεί να ειπωθεί ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος και ότι «προσωπικά, δεν νομίζω ότι η Βρετανία χρειάζεται την Ε.Ε.», αν και αργότερα το γραφείο του επέμεινε ότι ο Juncker ανέφερε ότι η Βρετανία χρειάζεται την Ε.Ε.
Πέραν πάντως του αν ο Juncker είπε ότι «χρειάζεται» ή «δεν χρειάζεται» η Βρετανία την Ε.Ε., σημειώνει το MarketWatch, είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο αίσθημα στη Βρετανία ότι η χώρα πραγματικά δεν χρειάζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.grr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης