Τελευταία Νέα
Διεθνή

Coeure (ΕΚΤ): Θετικές οι εξελίξεις στην Ελλάδα από τον Ιούλιο έως σήμερα - Δύσκολες οι μεταρρυθμίσεις

Coeure (ΕΚΤ): Θετικές οι εξελίξεις στην Ελλάδα από τον Ιούλιο έως σήμερα - Δύσκολες οι μεταρρυθμίσεις
Η συζήτηση για τον αν πρέπει να λάβουμε περαιτέρω μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης βρίσκεται σε εξέλιξη, τόνισε το διοικητικό στέλεχος της ΕΚΤ
Για θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα έκανε λόγο ο Benoit Coeure, διοικητικό στέλεχος της ΕΚΤ, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα "Le Figaro", σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα Πέμπτη 12 Νοεμβρίου.
Ειδικότερα, ο Coeure, ανέφερε ότι από τον Ιούλιο και έπειτα, ήτοι μετά την επίτευξη της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής, η δυναμική στην Ελλάδα είναι θετική και αρχίζει να αποδίδει καρπούς.
O αξιωματούχος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι κανείς δεν υποστηρίζει ότι είναι εύκολη η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ερωτηθείς για τις κοινωνικές αντιδράσεις στην Ελλάδα. 
«Κανείς δεν είπε ότι θα είναι εύκολο.
Το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε από την ελληνική βουλή, είναι εξαιρετικά φιλόδοξο.
Καλύπτει περιοχές τις οποίες δεν τόλμησαν να μεταρρυθμίσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τις νέες ρυθμίσεις να πλήττουν συγκεκριμένα συμφέροντα.
Παρόλα αυτά, υπάρχει μια θετική δυναμική από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα και οι προσπάθειες της Ελλάδας αποδίδουν καρπούς.
Τα επιτόκια υποχωρούν και οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες.
Και αυτό θα ενταθεί μόλις ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οπωσδήποτε πριν τα τέλη του 2015.
Ωστόσο δεν πρόκειται για μια εύκολη υπόθεση», ανέφερε ο Coeure.

Δεν είναι απαραίτητο να δράσει η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποια ειλημμένη απόφαση για τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αλλά ότι η συζήτηση συνεχίζεται για το αν θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.
«Θα αποφασίσουμε τον Δεκέμβριο, ωστόσο δεν σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε τον Δεκέμβριο», επεσήμανε, ενώ χαρακτήρισε κλειδί για την απόφαση την πορεία των τιμών της ενέργειας και κατά πόσο αυτές έχουν επίπτωση στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, καθώς και άλλους οικονομικούς δείκτες.
Ο ίδιος παραδέχτηκε πάντως ότι ο πληθωρισμός δέχεται καθοδικές πιέσεις και δεν προσεγγίζει τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.
Ερωτηθείς σχετικά κατέστησε σαφές πως η απόφαση της ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και δεν επηρεάζεται από τις αποφάσεις άλλων κεντρικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων και της Fed.
«Το νομισματικό πλαίσιο της ΕΚΤ, μας επιτρέπει να διατηρήσουμε χαμηλά τα επιτόκια, ότι και αν συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο.
Η πολιτική μας προστατεύει την Ευρωζώνη από εξωτερικά σοκ», εξήγησε ο Coeure.
O αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να αναλάβουν δράση και να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να εδραιώσουν την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη.
Προειδοποίησε ότι αν όλο το βάρος για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη πέσει στους ώμους της ΕΚΤ, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ άσχημα.

Πρώτη ενημέρωση: 23:34, Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης