Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλαγή σελίδας με τη νίκη Macri στην Αργεντινή – Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει – Οι αντιδράσεις των αναλυτών

Αλλαγή σελίδας με τη νίκη Macri στην Αργεντινή – Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει – Οι αντιδράσεις των αναλυτών
Ο δείκτης Mervel της Αργεντινής καταγράφει κέρδη 25% από τα τέλη Οκτωβρίου
Πηγή «δραματικών αλλαγών» στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, την Αργεντινή, βλέπουν πολλοί αναλυτές μετά τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του κεντροδεξιού δημάρχου του Μπουένος Άιρες, Mauricio Macri.
Οι αγορές ήδη χαιρετίζουν το αποτέλεσμα, με τον δείκτη Mervel του χρηματιστηρίου της Αργεντινής να καταγράφει κέρδη 25% από τα τέλη Οκτωβρίου, όταν η πολύ καλή επίδοση του Mauricio Macri στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών γέννησε σοβαρές ελπίδες ότι θα μπορούσε να αναδειχθεί νικητής των εκλογών.
Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής είναι πλέον αντιμέτωπος με πολλές τρομακτικές οικονομικές προκλήσεις.
Σύμφωνα με την Pantheon Macroeconomics, η νίκη του Macri προοιωνίζεται δραματικές αλλαγές στην Αργεντινή.
Όπως σημειώνει, από τη στιγμή που ο φιλικά διακείμενος στις επιχειρήσεις Macri εμφανίστηκε να ηγείται στον πρώτο γύρο, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν σημαντικά (άρα οι τιμές αυξήθηκαν), αντικατοπτρίζοντας τις υποσχέσεις του νέου προέδρου να επιλύσει το μακροχρόνιο πρόβλημα της μάχης της Αργεντινής με τους πιστωτές hedge funds, αλλά και να μειώσει τις επιχορηγήσεις στις δημόσιες υπηρεσίες, τους φραγμούς στο εμπόριο και τα capital controls.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Pantheon Macroeconomics, ο Macri θα πρέπει να επιβάλει αυτές της οδυνηρές προσαρμογές εναντίον ενός ζοφερού εξωτερικού περιβάλλοντος.
Οι έμμεσες επιπτώσεις από τις χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων και της αδυναμίας της Βραζιλίας, του κύριου εμπορικού εταίρου της Αργεντινής, θα αποτελέσουν σοβαρό τροχοπέδη για την οικονομία της την επόμενη περίοδο.
Παράλληλα, ο πρόεδρος θα πρέπει να αντιμετωπίσει σειρά βαθιών εγχώριων οικονομικών προβλημάτων, όπως του υψηλότερου πληθωρισμού παγκοσμίως, αλλά και του εξαιρετικά ανατιμημένου νομίσματος, το οποίο πρέπει να βρεθεί 30-50% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου.
Τόσο στη νομισματική όσο και τη δημοσιονομική πολιτική πρέπει να υπάρξει ουσιαστική σύσφιγξη.
Τέλος, η Pantheon Macroeconomics τονίζει ότι αναμένει ένα καλύτερο 2016, όμως η ανάκαμψη θα είναι ανώμαλη και αργή.
Η έλλειψη υποστήριξης στο Κοινοβούλιο θα πλήξει τις μεταρρυθμίσεις και οι αναγκαίες μακροοικονομικές αλλαγές θα προκαλέσουν μια περίοδο επώδυνης προσαρμογής ύστερα από μια περίοδο οικονομικών ανισορροπιών.
Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα, αν ο Macri τιμήσει τις υποσχέσεις του, θα είναι μια οικονομία που θα έχει επιστρέψει σε ένα ορθόδοξο και βιώσιμο μονοπάτι.
Η Aberdeen Asset Management από την πλευρά της επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα θα ενθουσιάσει τους διεθνείς επενδυτές και επισημαίνει ότι ο Macri καταλαβαίνει ότι η χώρα χρειάζεται να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών και να ανορθώσει την οικονομία της χώρας, κάτι που δεν θα είναι εύκολο.
Τέλος, η Nordea Bank επισημαίνει και εκείνη το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής: πληθωρισμός περί το 25%, υπερτιμημένο πέσο, στάσιμη παραγωγή και αποθέματα τάχιστα μειούμενα.
Το μεταρρυθμιστικό πακέτο του Macri, σημειώνει η Nordea Bank, υποδηλώνει μια «θεραπεία σοκ» για την οικονομία που είναι πιθανόν να την πλήξει βραχυπρόθεσμα, όμως υπόσχεται μια ταχύτερη επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης και μια ισορροπημένη οικονομία μακροπρόθεσμα.
Το 2016 θα είναι πιθανόν ένα μεταβατικό έτος, με αναπροσαρμογή πολιτικών και υποτίμηση του πέσο και πιθανή συνέχιση του υψηλού πληθωρισμού και της αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας.
Τέλος, προσθέτει ότι η νίκη Macri φαίνεται το καλύτερο αποτέλεσμα για την οικονομία, η οποία χρήζει αλλαγών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης