Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νίκη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα ύστερα από 16 χρόνια – Απορρίφθηκε η πολιτική Maduro

Νίκη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα ύστερα από 16 χρόνια – Απορρίφθηκε η πολιτική Maduro
Απέκτησε την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, κερδίζοντας τουλάχιστον 99 έδρες από τις συνολικά 167 με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία
Ιστορικό κρίνεται το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, 6 Δεκεμβρίου, στη Βενεζουέλα, καθώς για πρώτη φορά ύστερα από 16 χρόνια η συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης κέρδισε την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, με την κατάρρευση του μπολιβάρ να σπρώχνει τους ψηφοφόρους εναντίον των λαϊκίστικων πολιτικών του προέδρου Nicolas Maduro.
To ακριβές μέγεθος της πλειοψηφίας μένει να καθοριστεί, όμως με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία, η αντιπολίτευση λαμβάνει τουλάχιστον 99 έδρες στην Εθνοσυνέλευση από τις συνολικά 167, ενώ το σοσιαλιστικό κόμμα τουλάχιστον 46 έδρες, σύμφωνα με ανακοίνωση στην κρατική τηλεόραση του προέδρου του Εκλογικού Συμβουλίου, Tibisay Lucena, νωρίς τη Δευτέρα.
Ένας συνολικός αριθμός 22 εδρών μένει ακόμη να αποδοθεί, με το 96% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, όπως ανέφερε ο Lucena.
Η ψήφος των βενεζουελάνων αντιπροσωπεύει την απόρριψη της πολιτικής Maduro, όπου εκατοντάδες εταιρείες να κατάσχονται από το κράτος, τροφοδοτώντας τον μεγαλύτερο παγκοσμίως πληθωρισμό και αυξάνοντας τις ελλείψεις βασικών ειδών.
Μια πλειοψηφία των τριών πέμπτων ή των δύο τρίτων θα έδινε στην αντιπολίτευση ακόμη μεγαλύτερη δύναμη εναντίον του προέδρου Maduro.
«Η αλλαγή ξεκίνησε στη Βενεζουέλα», τόνισε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Jesus «Chuo» Torrealba, σε συνέντευξη Τύπου στο Καράκας νωρίς τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι «η αντιπολίτευση χρειάζεται τώρα περισσότερη ενότητα και θα είναι περισσότερο ενωμένη».
Ο Maduro, ο οποίος μίλησε στην κρατική τηλεόραση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αναγνώρισε αυτό που όπως είπε θα έπρεπε να είναι ένα «κάλεσμα για ξύπνημα».
«Έχουμε έρθει με τιμή να αναγνωρίσουμε αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα, να το αποδεχθούμε και να πούμε στη Βενεζουέλα ότι το Σύνταγμα και η Δημοκρατίας έχουν θριαμβεύσει», είπε ο Maduro και πρόσθεσε ότι «αποδεχόμαστε τα αποτελέσματα έτσι όπως ανακοινώθηκαν από το εκλογικό σώμα».

Ράλι στα ομόλογα

«Τα ομόλογα θα πρέπει να σημειώσουν ισχυρό ράλι –η Βενεζουέλα είναι στον δρόμο να αποτελέσει ένα από τα καλύτερα στοιχήματα για το 2015», ανέφερε ο Jorge Piedrahita της Torino Capital στη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας ότι η αντιπολίτευση μπορεί να κερδίσει ακόμη και 113 έδρες, κάτι που θα της έδινε την πλειοψηφία των δύο τρίτων που χρειάζεται «για να αλλάξει την πορεία της χώρας».
Βεβαίως, η αλλαγή θα μπορούσε να πάρει χρόνια μέχρι να υλοποιηθεί πλήρως και ο «τσαβισμός» θα συνεχίζει να αποτελεί μια αξιοσημείωτη δύναμη, πρόσθεσε.
Τα ομόλογα σε δολάριο της χώρας θα μπορούσαν να αυξηθούν ή να πέσουν κατά 15% αν το αποτέλεσμα ανοίξει τον δρόμο για οικονομικές μεταρρυθμίσεις ή αν οδηγήσει σε πολιτική κρίση και πολιτική παράλυση, ανέφερε πριν από ένα μήνα η Bank of America.
Η συμμετοχή στις εκλογές στη Βενεζουέλα έφθασε στο 74%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εκλογικού Συμβουλίου, Lucena, ενώ οι νέοι βουλευτές θα αναλάβουν τις θέσεις τους στις 5 Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης