Διεθνή

Προειδοποιήσεις από την Bank of Ireland: Πλήγμα για την Ιρλανδία από ένα πιθανό Brexit

Προειδοποιήσεις από την Bank of Ireland: Πλήγμα για την Ιρλανδία από ένα πιθανό Brexit
Μέγα στρατηγικό κίνδυνο βλέπει το Δουβλίνο από μια αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας, ένα Brexit θα έπληττε τις εξαγωγές της Ιρλανδίας, την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ αξιοσημείωτος θα ήταν ο αντίκτυπος και για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας.
Σε έρευνα της Bank of Ireland για τον αντίκτυπο ενός Brexit, σημειώνεται ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας και οι οικονομικές επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από τους όρους της συμφωνίας αποχώρησής της και την κατ' επέκταση εξέλιξη της βρετανικής οικονομίας.
Στην εξαμηνιαία μακροοικονομική της έκθεση, η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας σημειώνει ότι από την ανάλυση που έχει κάνει, ένα Brexit θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις εξαγωγές, το ΑΕΠ και την ανάπτυξη της αγοράς εργασίας στην Ιρλανδία υπό τα διάφορα σενάρια που έχουν ληφθεί υπόψη.
«Ο αντίκτυπος στον ιρλανδικό χρηματοπιστωτικό τομέα, περιλαμβανομένων των τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών μεσολαβητών, θα μπορούσε να είναι σημαντικό, αν συνέβαινε με άτακτο τρόπο και/ή είχε μεγάλες αρνητικές συνέπειες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου», σημειώνεται.
Η Bank of Ireland υπογραμμίζει τη μεγάλη έκθεση των ιρλανδικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη βρετανική οικονομία, που σε αριθμού είναι περί τα 64 δισ. ευρώ ή 21% των συνολικών assets των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών λιανικής της χώρας.
Μια επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας ή στην αγορά ακινήτων θα μπορούσε να πλήξει τη μελλοντική ανάπτυξη, τις δανειοδοτικές επιδόσεις και την κερδοφορία.
Οι δευτερογενείς επιδράσεις για την ιρλανδική οικονομία ίσως να γίνουν αισθητές μέσω της μείωσης δανεισμού των ιρλανδών εξαγωγέων που εξαρτώνται από τη βρετανική αγορά.
Επίσης, πλήγμα θα μπορούσε να υποστεί και ο ασφαλιστικός τομέας στην Ιρλανδία εξαιτίας του γεγονότος ότι ένας σημαντικός αριθμός ασφαλειών ζωής και άλλων είναι γραμμένος σε διασυνοριακή βάση μεταξύ των δύο χωρών.
Αν και η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας αναγνωρίζει ότι η Ιρλανδία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πιθανό σπίτι για τις εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που έχουν την έδρα τους στη Βρετανία, στην αναζήτηση μετεγκατάστασής τους σε περίπτωση Brexit, αυτό σημειώνει θα είχε τόσο θετικό όσο και αρνητικό αντίκτυπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης