Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγνοεί Biden ο Netanyahu, εντολή για εισβολή στη Rafah: Θα πολεμήσουμε με τα νύχια, εάν χρειαστεί

Αγνοεί Biden ο Netanyahu, εντολή για εισβολή στη Rafah: Θα πολεμήσουμε με τα νύχια, εάν χρειαστεί
Εκτιμάται ότι 150.000 από τα 1,4 εκατομμύρια Παλαιστινίων, έχουν ήδη φύγει από τη Rafah
(upd5) Με τις συνομιλίες στο Κάιρο να ολοκληρώνονται χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά τη κατάπαυση πυρός στη Γάζα και με τις διαπραγματεύσεις να είναι στον αέρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu στέλνει μήνυμα εισβολής στη Rafah, αγνοώντας πλήρως τις υποδείξεις του Αμερικάνου προέδρου Biden και τις απειλές του για διακοπή στην προμήθεια όπλων, υποστηρίζοντας πως εάν χρειαστεί, οι Ισραηλινοί θα πολεμήσουν… με τα νύχια τους.
Πάντως, ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως έχει στη διάθεση του όλα τα απαραίτητα όπλα και πυρομαχικά για να φέρει εις πέρας την χερσαία επίθεση στη Rafah, ενώ και ο Netanyahu έσπευσε στη συνέχεια να χαμηλώσει τους τόνους απέναντι στον Αμερικάνο πρόεδρο, λέγοντας πως στο τέλος ευελπιστεί πως θα καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.
Από την πλευρά της η Hamas τονίζει ότι πλέον «η μπάλα είναι τελείως στα χέρια του Ισραήλ» όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, καθώς κανείς δεν γνωρίζει αν μετά το Κάιρο αυτές έχουν καταρρεύσει ή απλά έχουν ανασταλεί προσωρινά.
Το Ισραήλ πάντως τονίζει ότι η πρόταση για συμφωνία εκεχειρίας, σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τα αιτήματά του.

Πυρά στην ανατολική Rafah

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, το Ισραήλ διαμηνύει πως θα προχωρήσει πλέον κανονικά στην επιχείρηση στη Rafah αλλά και σε άλλες περιοχές της Γάζας, όπως έχει προγραμματιστεί.
Ήδη ο IDF έχει αρχίσει να σφυροκοπά με δυνάμεις της αεροπορίας αλλά και με πυρά τανκ, τα ανατολικά προάστια της Rafah.
Μέχρι στιγμής, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του IDF χαρακτηρίζονται ως περιορισμένες, αν και αναφέρεται πως οι Ισραηλινοί έχουν σκοτώσει περίπου 50 ένοπλους Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια των μαχών καθώς και ότι έχουν εντοπιστεί δέκα υπόγειες σήραγγες.
Επιπλέον, οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει από την Rafah προς άλλες πιο ασφαλείς περιοχές, περίπου 150.000 από τα συνολικά 1,4 εκατομμύρια των Παλαιστίνιων που έχουν βρει καταφύγιο στην πόλη.

Εάν χρειαστεί θα πολεμήσουμε με τα νύχια

Το μήνυμα άλλωστε το έχει δώσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, ο οποίος φέρεται να αδιαφορεί επιδεικτικά τόσο για τις απειλές των ΗΠΑ όσο και για τις ενστάσεις της διεθνούς κοινότητας.
«Αν χρειαστεί να μείνουμε μόνοι μας, θα μείνουμε μόνοι μας.
Το έχω ήδη πει, αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε με τα νύχια μας.
Αλλά έχουμε πολύ περισσότερα από νύχια» υποστήριξε ο Netanyahu, επισημαίνοντας πως το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει με επιτυχία τον πόλεμο του στη Γάζα και να εξοντώσει την Hamas, εάν δεν εισβάλλει στη Rafah, την οποία θεωρεί και το τελευταίο προπύργιο της Hamas.

Έχουμε πολλά όπλα

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Daniel Hagari, έσπευσε να διευκρινίσει πως οι δυνάμεις του έχουν αρκετά όπλα και πυρομαχικά στη διάθεσή τους για να φέρουν σε πέρας «την αποστολή στη Rafah».
Μετά τους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν κατόπιν των απειλών των ΗΠΑ να διακόψουν τις προμήθειες όπλων, για το εάν αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει τις κινήσεις του ισραηλινού στρατού, ο Hagari έσπευσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες λέγοντας πως «ο στρατός διαθέτει τον απαραίτητο οπλισμό για τις αποστολές που σχεδιάζει, κι επίσης για τις αποστολές στη Rafah».
«Έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε» υπογράμμισε ο Hagari, τονίζοντας ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ παραμένουν εξαιρετικά στενές.
«Οι ΗΠΑ παρείχαν βοήθεια (...) άνευ προηγουμένου στο κράτος του Ισραήλ και στις ένοπλες δυνάμεις (του) κατά τη διάρκεια του πολέμου», τόνισε ο Hagari, συμπληρώνοντας πως τυχόν διαφωνίες επιλύονται πίσω από κλειστές πόρτες.
«Το Ισραήλ έχει συμφέροντα ασφαλείας.
Ωστόσο, είμαστε επίσης ενήμεροι για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Και θα συνεχίσουμε να δρούμε με τρόπο που τα εξυπηρετεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Hagari.

Ρίχνει τους τόνους ο Netanyahu

Πάντως και ο Netanyahu θέλησε να κάνει ένα βήμα προς την εκτόνωση της έντασης με τον πρόεδρο Biden.
Σε δηλώσεις του εξέφρασε την ελπίδα πως θα μπορέσουν με τον πρόεδρο Biden να ξεπεράσουν τις «διαφωνίες» τους για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
«Συχνά συμφωνούμε, αλλά έχουμε επίσης τις διαφωνίες μας.
Έχουμε μπορέσει να τις ξεπεράσουμε.
Ελπίζω πως θα μπορέσουμε να τις ξεπεράσουμε και τώρα, όμως θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τη χώρα μας» είπε ο Netanyahu.

Hamas: Η μπάλα στο Ισραήλ

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, είναι άγνωστο ακόμα εάν αυτές μετά τις συνομιλίες στο Κάιρο, έχουν καταρρεύσει ή διακοπεί προσωρινά.
Η Hamas λέει ότι «η μπάλα βρίσκεται πλέον εντελώς στο γήπεδο του Ισραήλ».
«Η αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις αναχώρησε από το Κάιρο για τη Ντόχα.
Η κατοχή απέρριψε την πρόταση που είχε υποβληθεί από τους μεσολαβητές κι είχαμε αποδεχθεί.
Κατά συνέπεια, η μπάλα βρίσκεται πλέον εντελώς στο γήπεδο της κατοχής» αναφέρει σε επιστολή της η Hamas προς άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις.
Δημοσίευμα του αιγυπτιακού Al Qahera αναφέρει πως οι προσπάθειες των μεσολαβητών – Αίγυπτος, Κατάρ, ΗΠΑ – συνεχίζονται με απώτερο στόχο να υπάρξει σύγκλιση απόψεων μεταξύ της Hamas και του Ισραήλ.

Η πρόταση… που δεν πέρασε

Η Hamas είχε εγκρίνει την πρόταση που προέβλεπε τρεις φάσεις εκεχειρίας με διάρκεια 42 ωρών η κάθε μία, συμπεριλαμβανομένων της πλήρους αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων και της ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα με Παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ, με καταληκτικό σκοπό τη «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».
Την πρόταση απέρριψε το Ισραήλ, αναφέροντας πως η πρόταση αυτή βρισκόταν «μακριά από τις απαιτήσεις» της.

Έκκληση Αιγύπτου: Δείξτε ευελιξία

Εν τω μεταξύ, η Αίγυπτος καλεί το Ισραήλ και την Hamas να επιδείξουν ευελιξία προκειμένου να συναφθεί το συντομότερο δυνατό μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και να μπει ένα τέλος στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
Η Αίγυπτος υποστηρίζει πως οι έμμεσες διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Κάιρο βρίσκονται σε λεπτή φάση ενώ παράλληλα εκφράζει την ανησυχία της για τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής επιχείρησης ευρείας κλίμακας στη Rafah.

Επιμένουν οι ΗΠΑ

Πάντως, οι ΗΠΑ επιμένουν να υποστηρίζουν πως είναι αντίθετες σε μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Rafah.
Αυτό άλλωστε ανέφερε ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken στον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shukry, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες και απορρίπτουν κάθε αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστίνιων από τη Γάζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης