Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θέση στις ισπανικές εκλογές παίρνει το περιοδικό Economist – Αν μπορούσε να ψηφίσει, θα υποστήριζε τους Ciudadanos

Θέση στις ισπανικές εκλογές παίρνει το περιοδικό Economist – Αν μπορούσε να ψηφίσει, θα υποστήριζε τους Ciudadanos
Οι Ciudadanos (Πολίτες) είναι η πιο εποικοδομητική απάντηση στην κρίση του ευρώ
Το γνωστό βρετανικό περιοδικό «The Economist» αφιερώνει το βασικό του άρθρο, το οποίο φέρει τον τίτλο «Ευτυχισμένα Χριστούγεννα, Ισπανία» (Feliz Navidad, Espana!), στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου και μάλιστα, εκφράζει τη στήριξή του για τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου στο κόμμα Ciudadanos (Πολίτες), με επικεφαλής τον Albert Rivera.
Στο άρθρο κάνει ένα σύντομο απολογισμό της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ισπανική οικονομία, αλλά και στην θητεία του ισπανού πρωθυπουργού, Mariano Rajoy.
Στο τελευταίο μέρος του κειμένου αναλύει την εκλογική κατάσταση στην Ισπανία, όπου ξεχωρίζει την εμφάνιση δύο νέων κομμάτων, των Podemos και Ciudadanos.
Όπως αναφέρει, «οι Podemos είναι μια κραυγή οργής. Ο ηγέτης τους, Pablo Iglesias, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, πλέον αφιερώνει λιγότερο χρόνο για να μιλήσει για την πάλη των τάξεων, αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο στα μοντέλα των βόρειων χωρών. Όμως, η καταστροφή που βίωσε η Ελλάδα από την ιδεολογική αδελφή ψυχή του, τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένας κακός οιωνός», σημειώνει.
Πιο εποικοδομητική απάντηση στην κρίση του ευρώ θα ήταν οι Ciudadanos, σύμφωνα με το Economist, ένα φιλελεύθερο κόμμα σε μια χώρα που ο φιλελευθερισμός ποτέ δεν υπήρξε ισχυρός.
«Ο ηγέτης του, Albert Rivera, έχει συμβούλους που προτείνουν τις πολιτικές που η Ισπανία έχει ανάγκη», αναφέρει και προσθέτει χαρακτηριστικά, ότι «αν ο Economist μπορούσε να ψηφίσει, θα στήριζε τους Ciudadanos».
Οι Ciudadanos, κατά τον Economist, θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα από το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), όπως να τονώσει την παραγωγικότητα, ενώ προτείνει μια ενιαία σύμβαση που θα αντικαταστήσει τις προσωρινές συμβάσεις προκειμένου να βοηθήσει τους νέους.

Πρέπει, υπό προϋποθέσεις, να υποστηρίξει το PP

Όσον αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας, το βρετανικό περιοδικό προτείνει μια συμφωνία μεταξύ των Ciudadanos και του ΡΡ, με την προϋπόθεση ότι το τελευταίο θα υιοθετήσει μια σειρά από μέτρα κατά της διαφθοράς.
Αυτή η συμμαχία θα ήταν η καλύτερα προετοιμασμένη για να φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ισπανία, τονίζει.
Μάλιστα, το περιοδικό σημειώνει ότι «ο λαϊκισμός είναι στη μόδα στην Ε.Ε. και αν οι Ισπανοί τον αποφύγουν και αγκαλιάσουν τις μεταρρυθμίσεις, η Ισπανία θα μπορούσε να καταστεί παράδειγμα για την Ευρώπη».
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Economist εξαίρει τα μέτρα που προτείνουν οι Ciudadanos.
Πριν από μερικούς μήνες, τόνιζε ότι οι οικονομικές τους προτάσεις ήταν «λαμπρές», όμως κυρίως ήταν «ρεαλιστικές» και «εφικτές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης